Štrajk okupio preko 70.000 nezadovoljnih radnika u Briselu

U Briselu je više desetina hiljada belgijskih radnika marširalo noseći zastave i transparente „Više poštovanja, veće plate“ i „Ukinuti akcize“, zahtevajući od Vlade da reši problem naglo rastućih troškova života.

Jedna grupa demonstranata u Briselu je zahtevala od Vlade da učini više kako bi smanjila troškove života, dok je druga tražila i da poslodavci poboljšaju plate i uslove rada.

Sindikati kažu da je u protestu učestvovalo oko 80.000 građana, dok policija navodi da ih je bilo 70.000. – piše rts.rs

Zbog ovog protesta koji su neki nazvali „Nacionalni štrajk“, aerodrom u Briselu je otkazao prko dve stotine letova, a blokiran je i veliki deo javnog prevoza u glavnom gradu Belgije. Većina škola je zatvorila vrata učenicima, a među štrajkačima su i gradske službe i službe obezbeđenja.

Očekuje se da se štrajkovi radnika rašire po celoj zemlji, a od 23. do 26. juna najavaljen je štrajk kabinskog osoblja „Brisel erlajnsa“, što će dovesti do daljih problema u avionskom saobraćaju.

Stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je u Belgiji najviši nivo od 1982. godine, a to je rezultiralo ogromnim smanjenjem kupovne moći građana.

Vlasti ove zemlje navode da se plate automatski prilagođavaju rastućim troškovima života, kao i da se očekuje se da će plate i naknade u Belgiji ove godine u proseku porasti za šest procenata, što je brže nego u susednim zemljama.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio