U Srbiju stigla HPV vakcina

U ponedeljak počinje distribucija prema planu koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i do kraja sledeće nedelje HPV vakcina biće dostupna u svim institutima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja u Srbiji.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije HPV vakcina jedna je od najbezbednijih i mogu da je prime dečaci i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, a o trošku države. Radi se o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcin.

– Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12 i 14 godina. Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke –  objasnila je za RTS, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca i davatće se tako da će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze ove vakcine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio