Babin palac – Vremenska prognoza za 20. jul u Subotici

Nema veće sreće nego kad ti roditelji kažu da ćete za vikend ići u selo kod babe i dede.

Selo je u svakom smislu dobro za decu, jer sve što radiš kad si na selu, u gradu uopšte ne radiš. Na primer u gradu ne možeš da muzeš kravu. Nije da ih nema, nego te krave ne daju mleko. U gradu, na primer, ne možeš da odeš u vinograd i ubereš grozd ili krušku u voćnjaku. Ne, u gradu nikako ne možeš da, radeći po dvorištu onako isprljan, časkom skokneš do centra po hladno pivo u jedinoj prodavnici koja radi.

Ne dolazi ti u gradu komšija bez poziva u kuću da vidi da li ste svi dobro, niti ti dođe na prag da te pozove na svinjokolj, pa ti priredi pravu gozbu uz domaću rakiju i vino. Ne vidiš konje, ovce, ćurke i kokoške u njihovom prirodnom obliku. U gradu ne jedeš žutu supu od kokoške iz dvorišta, ne jedeš babin hleb od domaćeg brašna, niti jedeš štrudle sa makom ili višnjama ubranim sa drveta ispred kuće, pod kojim sediš u hladu najmanje dva puta dnevno pričajući sa komšijama o pšenici ili repi koju su obrađivali.

I možda nikada nećeš doživeti u gradu da ti baba svojim palcem kojeg je prvo polizala, brižno i dobronamerno skine ostatak štrudle sa obraza.

Sreda kao i uvek podseti na sreću, s tim da će ovaj put da podseti na pravo leto sa svojih 36 stepeni a vetra, stidljivka koji će duvati sa severa brzinom od 2 metra u sekundi, neće niko ni osetiti. Neće biti pogodno hronično obolelim i osetlјivim osobama. Srčanim bolesnicima se savetuje poseban oprez. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu malaksalosti i glavobolјe. Što više hladovine ili klimatizovane prostorije, kao i česta hidratacija, a poslepodne se preporučuje kupanjac.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio