Gradonačelnik Bakić prisustvovao početku žetve

Danas je na salašu porodice Mirka i Slavice Babičković i na njivi Ane i Stipana Brajkova organizovan ris , u okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca „Dana dužijance“, čija će se završna svečanost tradicionalno održati 15. avgusta u centru Subotice. 

Današnjem košenju žita i ovoj bunjevačkoj tradiciji prisustvovali su gradonačelnik Stevan Bakić, načelnik Severnobačkog uprvnog okruga Bojan Šoralov, gradonačelnik Stevan Bakić, načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šolarov, član Gradskog veća za obalst privrede Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja Milanka Kostić i pomoćnik gradonačelnika za komunalnu delatnost Marko Marić, kao i mnogi drugi gosti.

Žetva je oduvek bila značajan događaj u godini za sve narode koji su se bavili zemljoradnjom, ali retko koji narod je vezan za ravnicu i običaje na njoj kao što su Bunjevci. Vekovima ovaj narod mukotrpno obrađuje zemlju, žive od od ovog posla i hrane svoja pokolenja.

– Bunjevci su odigrali veliku istorijsku ulogu u tome da danas na severu Srbije država ima nepregledna imanja žita i zato uvek iskazujemo zahvalnost i poštovanje. U ovoj globalnoj krizi to je blago i zahvaljujući tome blagu Srbija neće biti gladna. – rekao je Bakić i poželeo prisutnima dobar ris i bogatu žetvu.

Veljko Vojnić kao potpredsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine zahvalio se gradonačelniku Bakiću i prisutnima uz podsećanje da su Bunjevci na ovima prostorima već vekovima i da danas slave iste običaje pozivajući sve Bunjevce da se oduzovu predstojećem popisu stanovništva, i da se pri tom izjasne kao Bunjevci.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio