Opanci od zlata – Vremenska prognoza za 25. jul u Subotici

Kako vreme odmiče i sve smo bliži staračkim pegama, uviđamo da je bilo bolje kada su nas žuljali opanci. Vunene čarape, pa na njih opanci od kože, a pošto su svi imali istu obuću znali su i da dele istu muku. E, kad su opanci počeli da se prave od gume, počela je da se gubi i empatija.

Kada se čovek vrati kroz istoriju i uvidi da je Srbija bila najhrabrija i najbratskija u vreme opanaka ili da smo to prestali da budemo, pošto smo i opanke prestali da nosimo, onda shvatimo koliko bi bilo dobro da nam još uvek praziluk viri iz guzice, kako to neki građanin pogrdno zna da kaže nekom seljaku. S tim u vezi treba dodati da je i taj građanin takođe rodom iz nekog sela, samo je to zaboravio.

Ratova je bilo i biće ih ali nikada više ih nećemo voditi u opancima, niti će nam se noge smrzavati do gangrene, nećemo imati rane od žuljeva koje smo zaradili u dugom maršu i nećemo više nikada biti ljudetine kakvi smo u opancima bili.

U opancima se išlo u voćnjak, vinograd ili na njivu. U opancima se išlo na gradsku pijacu ili u posetu, u vojsku sinu. U opancima se išlo u svadbu, na sahranu i u rat.

Tada su svi znali kako je u tuđim opancima. Bilo je vrlo skromno ali prosto i jednostavno živeti u zajednici.

Danas šetamo u Versaćiju i Armaniju, Pumi i Adidasu, Najku i Riboku, svi smo namirisani i nauljeni, sjajimo napuderisani prikrivajući svu memlu koju nosimo u nama. Živimo u zajednici vešto skrivajući sve nedostatke koje imamo, znajući da neko vreba našu slabost, ne bi li nam naudio nekako.

A tada, u tom zlatnom dobu ljudskosti, dobu najvećih mozgova, junaka i heroja, opanci su se nosili i u poklon.

Danas ih nosimo samo na privesku, kao dokaz da smo skromnost sakrili u džep.

Nastavlja se tropski talas i ovog ponedeljka koji će dostići maksimalnih 35 stepeni uz umereni vetar koji će duvati da sa severoistoka brzinom 4 metra u sekundi. Oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima. Meteoropate mogu reagovati u vidu promenlјivog raspoloženja i glavobolјe. U najtoplijem delu dana svima se savetuje izbegavanje dužeg boravka na otvorenom, kao i adekvatna zaštita od sunca. U saobraćaju je neophodna povećana pažnja.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio