Otvoren je 29. Festival evropskog filma Palić

Palićka letnja pozornica 29. put po redu postala najposećeniji bioskop na otvorenom u regionu, okupivši kao i uvek mnoge umetnike, pripadnike sedme umetnosti i sedme sile, kao i ljubitelje evropskih filmova.  

Na prepunoj letnjoj pozornici na Paliću u subotu 16. jula otvoren je 29. Festival evropskog filma, dodelom nagrade Aleksandar Lifka koja je za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji pripala Dušanu Kovačeviću.

Priznanje našem piscu i scenaristi uručila je počasna predsednica Saveta Festivala evropskog filma Mira Banjac.

Glumac Igor Galo je dobio Lifkinu nagradu za regionalni doprinos filmskoj umetnosti, koja mu je uručena u nedelju drugog festivalskog dana, a dobitniku  nagrade Aleksandar Lifka u kategoriji inostranih stvaralaca francuskom reditelju Mišelu Azanavisijusu nagrada će biti uraučena na završnoj festivalskoj večeri.

Otvranju je prisustovao i gradonačelnik Subotica Stevan Bakić koji je, obraćajući se publici, čestitao laureatima na zasluženim nagradama, zahvalivši se pri tom, Ministarstvu kulture, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, evropskom programu Kreativna Evropa Medija i svima koji su dali doprinos da Palić u festivalskim danima zaista postane centar evropskog filma.

Festival se i ove godine, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, osima Letnje pozornice na Paliću, odvija na više lokacija, među kojima su bioskopi Abazija na Paliću, Eurocinema na Otvorenom univerzitetu i bioskop Lifka u gradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajev aEvrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Publika će moći da uživa i u brojnim pratećim sadržajima kao što su koncerti, promocije, radionice i stručna predavanja.

Foto: Strahinja Babović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio