Aleksa Stevanović pobednik evropskog takmičenja EUROBOT 2022 na prijemu kod gradonačelnika Subotice

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić juče je u Gradskoj kući primio Aleksu Stevanovića, pobednika ovogodišnjeg evropskog takmičenja „Eurobot 2022“, održanom u Francuskoj. 

Aleksa, kao član robotičkog kluba „MI“ i njegova šestočlana ekipa sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i njihovi predavači, osvojili su zlatnu medalju među 110 ekipa iz 26 zemalja.

Bakić je ovom prilikom, mladom robotičaru, inače stipendisti grada Subotice, uručio prigodan poklon, knjigu „Istorija Srbije“, zahvalivši se pritom i Aleksinim predavačima na umeću prenošenja znanja na mlade talente.

– Apelovao bih ovom na mlade Subotičane da se ugledaju na Aleksu i na njegove kolege, a Subotica definitivno potvrđuje da je bogata mladim talentima iz oblasti nauke, sporta i kulture, te da ovaj grad kao i država Srbija ne treba da brinu za svoju budućnost. Ovo je nešto o čemu volim da pričam i o čemu bi mediji trebali da izveštavaju, da medijski prostor bude ispunjen tekstvovima o ovim mladim ljudima koji su budućnost Subotice i Srbije. – rekao je Stevan Bakić.

Aleksa Stevanović je zahvališvi se gradonačelniku na prijemu, medijima opisao put do uspeha ostvarenog na takmičenju u Francuskoj.

– U oktobru prošle godine priključio sam se robotičarskom timu „MI“, koji već dugi niz godina pravi robota za takmičenje EUROBOT. Tim se sastoji od tri studenta mehatronike koji su na master studijama i tri studenta mehatronike koji su na drugoj godini studija. Naporno smo radili do maja ove godine, kada smo se takmičili na nacionalnom takmičenju, gde smo se sa ubedljivim prvim mestom plasirali dalje sa još dva tima iz Novog Sada: Memristor i ++ 381robotics. U polufinalu smo igrali protiv najjačeg Francuskog tima koji nam je zadao malo poteškoća, ali novim strategijama koje nisu očekivali, uspeli smo da ih savladamo. Finale smo igrali protiv tima „Dynamix“, iz Austrije, koji smo savladali sa dva prema nula – objasni je Aleksa Stevanović .

Pored Alekse srpski šampionski tim na takmičenju „Eurobot 2022“  činili su Aleksandar Kičić, Slaven Petković, Srđan Apostolović, Andrija Mirosavljev i Aleksandar Lalić.

Foto: Strahinja Babović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio