Tesli za rođendan – Vremenska prognoza za 11. jul u Subotici

Jedan od najvećih svetskih umova svih vremena bio je Nikola Tesla, koji je studirao u Gracu, kasnije otišao u Maribor da radi, pa skoknuo do Budimpešte, odatle se seli u Pariz, a potom je otišao u Ameriku. Nikada nije bio u Subotici.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine, nikad nije završio studije, a postao je jedan od najvećih izumitelja svih vremena. Smatra se pronalazačem radija, utemeljivačem teleautomatike i glavni je promoter naizmenične struje. Imao je više od 700 zaštićenih patenata.

Dobitnik je brojnih nagrada u Americi i Srbiji, a nije iznenađujuće da nije izabran za člana Srpske kraljevske akademije. Srpska posla.

Inače, Tesla je jedini Srbin koji se našao na Hrvatskoj kovanici evra i po kom je nazvana međunarodna jedinica mere, a u novije vreme i marka automobila, bele tehnike, klima uređaja i dr.

Pratile su ga i priče o strahu od mikroba i opsednutosti brojem tri, te bi nekad obilazio tri puta oko zgrade pre nego uđe u nju, pa je tražio tri salvete uz tanjir itd.

Umro je u 87 godini života, siromašan.

Ponedeljak nam donosi novu radnu nedelje, punu novih prilika. Za početak biće to jedan osvežavajući dan sa maksimalnih 24 stepena, uz pojačan vetra sa severozapada. Biće oblačno ali kiša neće padati. Period je povolјnih biometeoroloških prilika. U jutarnjim satima astmatičari mogu osetiti blage tegobe. Preporučuje se boravak na otvorenom, adekvatno odevanje i umerena fizička aktivnost.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio