Uspešno završen 5. Subotički polumaraton

Sada i zvanično najmasovnija trka u Srbiji, posle Beogradskog maratona, jeste Subotički polumaraton.

Pod sloganom „Trči kroz istoriju“ petu godinu za redom organizatori svojim inovacijama i vrlo dobrom organizacijom oduševljavaju učesnike, koji dolaze iz većeg dela Srbije i inostranstva.

Po veoma toplom vremenu, u jednom momentu čak i preko 30 stepeni, trčalo je nešto više od 1400 ljudi trke na 5, 10 i 21km.

U polumaratonskoj trci najbolji je bio Đuro Borbelj, član AK „Apatin“, koji je ostvario vreme 1:14:32, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža je bila Nora Trklja, inače i promoterka Subotičkog polumaratona, koja je dužinu od 21km istrčala za 1:28:46. Pored pobednika u musškoj i i ženskoj konkurenciji u sve tri trke, nagrade u se delile i za starosne kategorije, pa je tako nagrađeno 50 takmičara.

Definitivno veom atraktivan događaj, koji se organizuje u sklopu manifestacije Dana Grada Subotice jeste Subotički polumaraton koji svake godine okuplja sve veći broj dece na trkama za decu „Activ kids future run“, gde je ove godine bio rekordan broj od 615 dečaka i devojčica svih uzrasta od beba u kolicima do 12 godina.

I ove godine trku je po običaju otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je rekao da se organizovanjem ovog polumaratona Subotica uvrstila na mapu atletsko-rekreativnog trkačkog sveta i d je namera da se to desi u potpunosti uspela.

– Ova za naš grad veoma značajna sportska manifestacije, postala je druga najmasovnija ulična trka u Srbiji, posle Beogradskog maratona, i da verujem da će Subotički polumaraton i ubuduće uspešno promovisati zdrav načina života, posebno među mladima, podsticati rekreativni sport i afirmisati kulturno nasleđe i razvoj turističkog potencijala našeg grada” rekao je Stevan Bakić proglasivši potom trku otvorenom.

Subotica je još jednom pokazala da je grad sporta, kako profesionalnog tako i rekreativnog. Trčeći kroz istoriju učesnici 5. Subotičkog polumaratona imali su priliku da vide bogato istorijsko, arhitekturno, kulturno i sportsko nasleđe Subotice.

Ove godine, kao jednu od novina na trci predstvaljen je i Nacionalni registar donora matičnih ćelija, u koji su građani mogli da se upišu, s obzirom da je potrebno 100.000 upisanih donora na nivou države. Prvog dana na „Trkačkom sajmu upisano je 45, a na dan trke nešto manje ljudi.

Subotički polumaraton organizuje Sportsko udruženje Horizont, uz svesrdnu pomoć Grada Subotice i svih sponzora, od kojih su neki od početka uz ovu sve popularniju trku.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio