Dolazi vreme ambrozije!

U junu mesecu odmah posle žetve pšenice, bilo je idealno vreme za uništavanje ambrozije. U slučaju da se zaore strnjikom, ova korovska biljka posle mesec dana nabuja. Ako se ona sada uništava, postiže se suprotan efekat jer se širi rasipanjem polena.

Ambrozija je počela sa cvetanjem, ali nije u piku sezone, jer su visoke temperature usporile emitovanje polena, tako još nije prešla prekogranične vrednosti. Njeno intenzivno cvetanje očekuje se od 15. avgusta.

Jedno zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju razne tegobe, poput curenja nosa, ali i mnogo neprijatnije, kao što su otežano disanje, bol u grudima i gušenje, malaksalost organizma, koje u pojedinim situacijama potpuno onemogućavaju normalno funkcionisanje.

Veliki izvor ambrozije mogu biti okolne njive, napuštene građevinske i poljoprivredne površine i napuštena urušena prigradska i seoska domaćinstva.

Osobe alergične na ambroziju trebaju u roku od nekoliko dana da preduzmu sve kako bi sprečili uticaj polena ove biljke na svoje zdravlje, jer se polovinom avgusta očekuje da će broj polenovih zrnaca ambrozije u vazduhu preći prekogranične vrednosti, a to znači po 200 zrnaca po kubnom metru. Svi koji su alergični na ovu biljku znaju da to podrazumeva curenje nosa, svrab u očima, nosu, ušima, kijanje. U svakom slučaju vrlo otežani uslovi za život i rad.

Ambrozija je doneta iz Amerike na nekom od prekookeanskih brodova krajem 19. veka i od tada se polako i nezadrživo širi Evropom. Trenutno je ima više u Evropi nego u Americi. Ova biljka može proizvesti i više od milijardu zrna polena koji se uz pomoć vetra mogu raspršiti na površinu od nekoliko kvadratnih kilometara. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina i zato je vrlo važno da se organizovano uništava.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio