Protest subotičkih poljoprivrednika

Nezadovoljni zabranom izvoza, obaveznim plaćanjem odvodnjavanja, kao i niskom otkupnom cenom suncokreta, subotički poljoprivrednici priključili su se protestima koji se održavaju širom zemlje.

S obzirom da subotički ratari očekuju intervenciju države kako bi se rešila po njih katastrofalna situacija zatražili su sastanak sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem tvrdeći da se neće razići dok ih ne primi.

Zauzevši parking mesta duž cele strane Štrosmajerove ulice, a nakon protestne vožnje, okupljenim novinarima izneli su da im je uz nestašicu plavog dizela, poskupljenju goriva, kao i zabranu izvoza, ove godine muku zadala i suša. Zahtevali su još, da se ukine obaveza plaćanja odvodnjavanja, a kako državne subvencije kasne, zahtevali su isplatu istih, te da se obezbede subvencije u iznosu od 300 evra po hektaru, kao i subvencije za veštačko đubrivo.

Po ovim pitanjima nadležnost lokalne samouprave je vrlo mala, jer se radi o temama koje su pod ingerencijom pokrajinske, odnosno republičke vlade.

Ipak, gradonačelnik je nakon svog povratka iz Novog Sada održao sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika gde im je preneo da se odluka o ograničenju izvoza stavlja van snage, elelmentarne nepogode biće proglašene na osnovu izveštaja RHMZ-a, pa će se nakon toga isplaćivati pomoć poloprivrendnim gazdinstvima za nabavku goriva i šubriva.

– Skida se carina na uvoz veštačkog đubriva na 0 odsto iz trećih zemalja, kao i komponenta za proizvodnju veštačkog đubriva. Ovo, između ostalog, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na vaše zahteve. Detalji će se analizirati i dogovarati sutra na sastanku kod premijerke. – rekao je gradonačelnik Stevan Bakić, dodavši da će na insistiranje poljoprivrednika da se ukine obaveza plaćanja odvodnjavanja koja im predstavlja ogroman namet, a na snazi je samo u Vojvodini, preneti njihov zahtev ministru i tražiti da i to bude jedna od tema sutrašnjeg sastanka.

– Kada vidim ishod, sešću sa svojim službama da vidim šta Grad konkretno može učiniti, a budžet istrpeti kako bismo vam pomogli – zaključio je Stevan Bakić.

Gradonačelnik je prisutnima rekao da će njegova vrata uvek biti širom otvorena predstavnicima poljoprivrednika i pozvao ih na novi sastanak u četvrtak u 10h.

Nepokolebljivi poljoprivrednici nakon sastanka sa gradonačelnikom ostavili su svoje traktore parkirane u Štrosmajerovoj ulici i poručili su da ostaju u centru grada sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Foto: Strahinja Babović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio