Srbija na izvoz jabuka zaradi oko 135 miliona dolara

Godišnje se u EU proizvede oko dvanaest miliona tona jabuka i dva miliona tona krušaka. Prognoza je da će se proizvodnja povećati, a da će se u zemljama poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država blago smanjiti.

Sa godišnjom proizvodnjom od 550.000 tona jabuka i krušaka, Srbija je ozbiljan igrač na tržištu, zaljučeno je na Svetskoj konferenciji proizvođača jabuka i krušaka u Beogradu, gde je učestvovalo više od 200 učesnika iz 23 zemlje  Beogradu. – prenosi rts.rs

Srbija je inače tek treća zemlja van Evropske unije u kojoj je organizovan ovakav događaj

Godišnje se iz Srbije izveze preko 190 hiljada tona proizvoda jabuke i kruške, sa čime se ostvaruje devizni priliv od preko 135 miliona dolara. Agrar se razvio u protekloj deceniji u Srbiji, posebno voćarstvo, zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenje logistike.

Narednih dana počinje berba sorte gala, a završiće se berbom jabuka greni i fudži, a proizvođači u Srbiji očekuju dobar rod, ali se prognozira da će ove godine rod biti veći u Evropi za čak milion tona, te da će prodaja biti pod pritiskom. Međutim, proizvođači koji imaju dobar rod, ne treba da brinu, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Koliko je važno Ruskotržište, toliko je poslednjih godina za srpske jabuke važno i tržište u Velikoj Britaniji, na Bliskom i Dalekom istoku, a zahvaljujući državnim sporazumima otvorena su tržišta Egipta, Indonezije, a uskoro i Kine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio