Zbog 5. Subotičkog polumaratona zatvoren saobraćaj u centru Subotice u nedelju 28. avgusta od 9 do 14 časova

Na današnjoj pres konferenciji povodom 5. Subotičkog polumaratona, novinarima su se ispred Sportskog udruženja Horizont kao organizatora trke, obratili Žika Savin i Kristifor Bogdanić, a potom i Žolt Sendi iz Doma zdravlja, služba Hitne pomoći i Melinda Tot Demek ispred nacionalnog registra donora matičnih ćelija.

– Što se tiče same trke ja bih se osvrnuo pre svega na zatvaranje ulica 28. avgusta od 9:00 do 14:00 časova, te svako ko poželi negde da ide automobilom moći će alternativno Bajnatskom ulicom sa strane Prozivke ili Zorkinom ulicom iza Hale sportova. Kompletna ulica Braće Radić i Aleja maršala Tita biće zatvorene u pomenutom periodu. – rekao je Žika Savin, potpredsednik SU Horizont.

Ove godine organizatori su se za svoj mali jubilej odlučili na proširenje manifestacije u vidu „Trkačkog sajma“ koji će se dan ranije, dakle u subotu 27. avgusta odvijati na centralnom trgu, uporedo kada se i otvara prijavni centar nedaleko odatle, u nekadašnjem Domu Vojske, na adresi Korzo br 3.

– Potrudili smo se da i ove godine trku obogatimo sadržajem za sve naše sugrađane, predstavljajući delatnosti naših sponzora, kroz njihove marketinške aktivnosti i to će biti tradicija koju ćemo nastaviti da gajimo. Sajam počinje u 16:00 i trajaće do 21:00 čas, uporedo sa tim imaćemo i izložbu, ove godine odlučili smo se za sportiste iz istorije Subotice, a sve u saradnji sa Gradskim muzejom Subotice. Izložba će biti postavljena kod apoteke odmah do spomenika Caru Jovanu Nenadu. – rekao je Kristifor Bogdanić, predsednik SU Horizont.

Ove godine trke Infostudovu 5icu, trku na 1okm i polumaratonsku trku istrčaće oko 1500 trkača iz Subotice, Srbije i čak iz 15 država širom sveta, od kojih najviše trkača dolazi iz Mađarske, dok će dečije trke trčati oko 700 dece uzrasta do 10 godina.

– Prijavni centar otvara se u subotu 27. avgusta u 17:00 časova, uz prigodan pasta party i radiće do 22 časa. Na dan trke, otvara se u 7:00 i radiće do 9:30 časova. Trke za decu počinju u 8:30 i trajaće do 9:30 časova, dok glavna trka počinje u 10:00 i trajaće do 13:00 časova. – objasnio je Bogdanić.

Pored svega što je predviđeno, na ovakvim trkama jedan od najbitnijih faktora je briga za zdravlje svakog trkača i učesnika na trci. Sem što su svi trkači osigurani od strane zvanično osiguranja trke „Sava osiguranje“, na samoj trci aktivno već 5 godina učestvuje i Hitna pomoć, kao i osoblje i volonteri Crvenog krsta Subotica.

– Ekipa hitne pomoći svake godine maksimalno podržava Subotički polumaraton i radujemo se saradnji sa organizatorima. Od samog početka se razmišljalo o zdravlju svakog učesnika i hvala organizatorima što su nas uključili u trku. Ove godine jedno vozilo hitne pomoći nalaziće se u finiš zoni sa kompletnim osobljem i priborom za infuziju, zatim, imaćemo jedno mobilno vozilo sa osobljem na trasi i dva tehničara na biciklama koji će kontrolisati delove trke u parkovima, gde vozila ne mogu ulaziti. – rekao je Žolt Sendi iz Doma zdravlja.

Pored novina na samoj trci, kao što je džez orkestar kod Muzičke škole u Štrosmajerovoj i duvački orkestar u dvorištu Sinagoge, na 5. Subotičkom polumaratonu organizatori su se ozbiljnije osvrnuli i na humaost, o čemu je govorila Melinda Tot Demek ispred nacionalnog registra donora matičnih ćelija.

– U subotu, od 16h na Trgu slobode, na „Trkačkom sajmu“, kao i na dan održavanja trke, učesnici polumaratona, kao i svi zainteresovani sugrađani imaće priliku da se informišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca u Registru, kao i da se prijave u ovaj Registar. Pozivam sve Subotičane da dođu u subotu i nedelju na Trg slobode, daju jednu epruvetu krvi, upišu se u Registar i pokažu svoju humanu i ljudsku stranu. – zaključila je Melinda Tot Demek.

 

 

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio