Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u BC Galerija

Crveni krst i Služba za transfuziologiju Opšte bolnice organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Probudi srce“, u subotu u atrijumu Biznis centra „Galerija“. Svako ko želi da donira svoju krv može to učiniti u periodu od 9 do 12h. Tokom akcije, zainteresovani će imati priliku da se upišu u Registar matičnih ćelija hematopoeze.

Krv mogu dati sve osobe dobrog zdravlja od 18 do 65 godina, a iz Crvenog krsta podsećaju potencijalne dobrovoljne davaoce da se dan pred akciju, kao i na sam dan doniranja krvi uzdrže od težih fizičkih aktivnosti.

– Osobe koje su preležale kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom krv mogu dati već mesec dana od infekcije, a osobe sa težom kliničkom slikom treba da pričekaju 3 meseca ili do potpunog oporavka. Lekove protiv bolova  ne treba uzimati 7 dana pred davanje krvi. Takođe, minimum 6 sati pred akciju dobrovoljni davaoci treba da se uzdržavaju od konzumacije alkohola – poručila je Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica i dodala da će svi zainteresovani građani imati priliku da se registruju u Nacionalnu bazu matičnih ćelija hematopoeze, popunjavanjem upitnika i davanjem uzorka krvi.

– Nakon toga osoba koja se registrovala dobija karticu na kućnu adresu.  Na ovaj način direktno može da se spasi ljudski život, pored davanja krvi. Zato apelujem na sve sugrađane koji imaju od 18 do 45 godina da dođu i da se registruju – zaključuje Lukić.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio