Serijal Srpsko kolo od Subotice do Gračanice

Nakon velikog uspeha dokumentarnog filma Teslin Narod koji se 2020. godine kvalifikovao i za Nominaciju za Oskara u kategoriji dugometražni dokumentarni film, produkcija Optimistic film započela je novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film,  u saradnji sa Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU), Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki svesrpski projekat dokumentarnog filma i serijala koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

“Srpsko kolo” je serijal od 10 epizoda po 25 minuta a serijal se snima u 15 gradova širom Srbije, od Subotice preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena. Snimanje u Subotici održava je u u nedelju 25. septembrta od 08:00 do 12:00 časova na gradskom trgu.

Folklorni ansambl „Bratstvo“ iz Subotice, izvešće više kola iz Subotičkog kraja uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica Subotice. „Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine.

Dokumentarni film serijal Srpsko kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.“ –  kaže se u saopštenju reditelja i producenta Željka Mirkovića.

Pogledajte trejler.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio