120 godina Sinagoge protkanih kroz muziku

U subotu, 01. oktobra, koncertom pod nazivom “120.godina protkanih kroz muziku”, u izvedbi Judite Hajdok na orguljama obeleženo je 120 godina postojanja Subotičke sinagoge, druge najveće sinagoge u Evropi.

– Prvog oktobra 1902. godine, prvi put su se oglasile orgulje u ovoj velelepnoj građevini – rekao je dr Balint Pastor predsednik UO Fondacije “Subotička Sinagoga” istakavši da je, zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Republike Mađarske u visini od 3 miliona evra i finansijskoj podršci raznih nivoa vlasti Republike Srbije u iznosu od 750 hiljada evra, uspešno završena obnova i rekonstrukcija subotičke sinagoge, kojoj je vraćena osnovna namena, a koja sada ima i nove sadržaje koji su namenjeni svim građanima Subotice.

Učesnica koncerta, profesorka Judita Hajdok nadzirala je obnovu orgulja subotičke sinagoge a prošle godine, kada su radovi završeni, ona je prva i zasvirala na njima.

Na subotnjem koncertu Hajdok je izvela kompozicije Johana Sebastijana Baha, Ferenca Lista, Johana Bramsa i drugih kompozitora a njeno sviranje orgulja visoko je cenjeno i od strane međunarodnih kritičara.

Foto: dr. Pastor Balint/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio