18. Biofest donosi novine u organskoj proizvodnji

Otvoreni univerzitet Subotica i udruženje Terras organizatori su 18. po redu Međunarodnog festivala organiskih proizvoda „Biofest“ koji, pod sloganom „Nova generacija organskih farmera“, okuplja veliki broj izlagača organskih proizvoda iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

– Tema ovogodišnjeg Biofesta vezana je za digitalizaciju, imali smo panel diskusiju na tu temu da bismo videli kakvo je stanje kod nas u Srbiji ali i u drugim državama. Objašnjavali smo značaj digitalizacije u organskoj poljoprivredi, kako roboti, solarni paneli, satelitski snimci i druge prednosti modernog doba mogu pomoći proizvođaču u radu. Mladi ljudi moraju biti pismeni i u digitalnom svetu, bez toga se ne može. – ističe Snježana Mitrović, koordinator organizacionog tima za Biofest uz objašnjenje da su Država i Pokrajina odradili svoj deo posla kada su u pitanju podsticaji, ali da je deo farmera koji imaju interesovanja za organsku proizvodnju i dalje mali.

– Oformljena je radna grupa pri Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu koja prati implementaciju akcionog plana razvoja organske proizvodnje u Vojvodini do 2025. godine, gde su dati predlozi kako da se unapredi razvoj organske proizvodnje a jedna od ideja usmerena je i ka mladim bračnim parovima koji imaju manje obradive površine ili plastenike kako bi ih stimulisali da se bave organskom proizvodnjom. To je i najbolji način da oni ostanu u proizvodnji, jer u konvencionalnoj ne mogu opstati. – naglašava Mitrović.

Jedan od primera dobre organske proizvodnje je i bio-proizvod godine “Baby factory food”, fabrika dečije hrane Nutrino, koji se bave proizvodnjom organskih kašica. U toku Biofesta uručeno je i priznanje “organski proizvođač godine” Sanji Kuzmanović iz Čeneja koja se bavi proizvodnjom povrća.

Na pitanje koliko su organski proizvodi prihvaćeni i cenjeni u našem gradu Snježana Mitrović kaže da domaće tržište i jeste i nije razvijeno.

– Ako gledamo Suboticu, Novi Sad i Beograd, Subotica ima mnogo individualnih objekata sa svojim malim baštama, mi smo pokušali sa prodajom organskih proizvoda na tezgi na Mlečnoj pijaci ali to nije dalo dovoljne rezultate. Roba se najviše plasira u Novi Sad i Beograd, gradove koji imaju veliki razvoj, pre svega IT sektora, ali i drugih sfera, gradove gde su velika ulaganja i gde je veća i platežna moć. – objašnjava Mitrović.

Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest” za četvrtak 13.oktobar, osim izložbe u holu Otvorenog univerziteta koja je otvorena do 18 časova, priprema i radionicu “Kako pristupiti dostupnim izvorima finansiranja – praktičan rad izrade biznis plana”, koja će trajati od 10 do 14 časova a namenjena je malim i srednjim preduzećima kojima će biti plasirane informacije vezane za fondacije koje daju sredstva za pokretanje manjih investicija kao i praktično objašnjenje kako se pravilno izrađuje biznis plan. Od 10 do 11 časova, u holu Otvorenog univerziteta, Hemijsko tehnološka srednja škola prikazaće proizvode, poslastice pripremljene od organskih proizvoda, dok će se od 11 časova u sali bioskopa Eurocinema prikazivati projekcija ekološkog dokumentarnog filma.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio