30 stipendija za subotičke srednjoškolce zanatlije

Odlukom gradonačelnika Grada Subotice Stevana Bakića danas su dodeljene stipendije učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke.

Dodeljeno je 30 stipendija srednjoškolcima u visini od 3000 dinara mesečno na period od 10 meseci, a razlog stipendiranja je motivisanje učenika da se opredele za trogodišnje školovanje za neki od zanata nakon kojeg će biti spremni da samostalno i zarađuju.

Od 2016. godine kada je prvi put objavljen konkurs za prve razrede za zanatska zanimanja, Grad je tu da pruži podršku ovoj deci i  bude spona između obrazovnog i privrednog sektora, da pomognemo školama da deca u što većem broju upišu ova deficitarna zanimanja a ujedno i da pomognemo i deci i njihovim roditeljima. – istakla je prilikom svečanog uručenja stipendija Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti uz dodatak da će ove stipendije biti dodatni motiv koji će deci dati snagu i volju da upišu ova zanimanja koja su itekako važna ne samo za Suboticu nego i za Srbiju.

Znamo da su danas zanatska zanimanja izuzetno na ceni, zato pokušavamo da razbijemo predrasud da su deca koja se obrazuju na ovim, trogodišnjim strukama deca koja su predodređena da imaju nižu zaradu i niža primanja. To apsolutno nije tačno, štaviše verujem da se radi o vrlo vrednoj i marljivoj deci koja će svoj trud i znanje itekako moći da unovče i da imaju izuzetno dobru zaradu kada završe svoje obrazovanje jer sam, obzirom na podatke koje imamo iz Nacionalne službe za zapošljavanje a i iz razgovora sa Privrednom komorom, sigurna da ih nakon školovanja čeka siguran posao. – izjavila je Stevanović i najavila da je grad već dao predlog da se u budžetu za narednu godinu iznos stipendija poveća kako bi se još više pomoglo deci i roditeljima.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio