8. jesenji festival jevrejske kulture krajem oktobra

Jesenji festival jevrejske kulture održaće se od 24. do 30 oktobra na nekoliko lokacija u gradu a i ove godine donosi mnoštvo zanimljivih događaja za koje će se tražiti karta više.

Smatramo da je Jesenji festival jevrejske kulture jedan bitan događaj u životu Subotice jer doprinosi koloritu i prepoznatljivosti multietničkog grada. – istakao je Robert Sabadoš, predsednik jevrejske zajednice Subotica i pozvao sve subotičane da dođu i vide jedan deo jevrejske kulture koji egzistira u ovom gradu.

Festival počinje u ponedeljak 24. oktobra otvaranjem izložbe „Judaika“, odnosno muzejske zbirke ritualnih predmeta od tekstila, srebra i drugih materijala koji se upotrebljavaju u sinagogalnim i kućnim obredima. Izložba je napravljena u saradnji sa Jevrejski istorijskim muzejom iz Beograda i otvorena je do 4. novembra u Gradskom muzeju Subotica.

Drugog dana festivala, u utorak, 25 oktobra sa početkom u 19 časova u subotičkoj Sinagogi održaće se koncert jevrejskog kantora Nikole Davida iz Štutgarta i orguljaša Kornelija Vizina iz Subotice. – To je prvi kantor u Nemačkoj posle drugog svetskog rata i u to zvanje je promovisan 2013. godine a trenutno je glavni kantor u sinagogama u Minhenu i Štutgartu – istakla je Branka Banjanin ispred jevrejske zajednice.

Svake godine u Jesenji festival uključuje se i neko od članova jevrejske zajednice a svake godine je na programu i jedna tema vezana za holokaust. U sredu 26. oktobra u 18 časova održaće se projekcija video zapisa Marike Perčić kao i usmeno svedočenje jevreja koji su preživeli holokaust, a organizator je USC Fondacija Šoa.

U četvrtak 27. oktobra  sa početkom u 19 časova subotička Sinagoga ugostiće grupu Šira U’Tfila koja će u saradnji sa Branislavom Podrumac i pijanistom Aleksandrom Jovanovićem Šljukom održati koncert i predstaviti novi album „Las Amores Sefardis“ sa najlepšim sefardskim ljubavnim pesmama sa Balkana.

Za petak nema zakazanih programa jer je šabat ali će se zato u subotu uveče, sa početkom u 19 časova i 30 minuta u pozorištu Deže Kostolanji održati pozorišna predstava „Gospođa Roza“ u režiji Stefana Sablića a po romanu „Momo zašto plačeš“ pisca Romana Garija. U predstavi igraju Jelisaveta Seka Sablić, Dorian Diallo, Mladen Andrejević i Bojan Dimitrijević.

Jesenji festival Jevrejske kulture zatvara se u nedelju 30. oktobra koncertom „Pevati iz srca“ koji počinje u 19 časova u subotičkoj Sinagogi a na kojem će, po rečima Branke Banjanin, nastupiti „Jevrejski Pavarotti“ – kantor dr Gergelj Nogradi sa svojim gostima, Juditom Klajn koja će ga vokalno pratiti, i sa Krištofom Pancelom koji će svirati na orguljama i klaviru.

Svi programi Jesenjeg festivala jevrejske kulture su besplatni a karte za bilo koji program mogu se podići u zgradi Jevrejske opštine, u ulici Dimitrija Tucovića 13, 20. i 21. oktobra i vremenu od 10 do 12 časova i od 15 do 17 časova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio