Dečja nedelja u OŠ „Kizur Ištvan“

U celoj Srbiji, u toku je „Dečja nedelja“, a ovogodišnji slogan manifestacije glasi “Šta detetu treba da raste do neba?”. Tim povodom posetili smo OŠ “Kizur Ištvan” iz Subotice da proverimo šta to mališani zaista žele.

Direktor škole Dejan Anđelović izjavio je da je Kizur Ištvan, kao jedna od omiljenih škola u Subotici, i ove godine pripremila raznovrstan sadržaj kako bi “Dečiju nedelju” učinila još više posebnom.

Planiraju se posete gradskom Muzeju kao i Muzeju porcelana u Subotici, Subotičkoj Sinagogi, modernoj galeriji Likovni susret, Pannon televiziji, Nepkeru kao i posete članova Crvenog krsta Subotice koji će u školi održati predavanja, a tu je i mnoštvo raznih slobodnih aktivnosti poput hip hop i dens plesa, viteških igara, sportskog dana i drugih.

– Školska godina startovala je sa jednim odeljenjem manje, ali to ne treba da čudi, jer se u proteklim godinama dosta porodica iz Subotice preselilo u neki drugi grad ili državu, tako je i u ostalim školama. – izjavio je Anđelović i dodao da je ova osnovna škola oduvek važila za školu sa odličnim nastavnim osobljem i sjajnim učenicima.

Da bismo proverili “šta detetu treba da raste do neba”, posetili smo i odeljenje 2.C i razgovarali sa dugogodišnjom učiteljicom ove škole, Vesnom Dulić.

– Dečija nedelja predstavlja manifestaciju u kojoj se obeležavaju dečja prava, nastava je koncipirana malo drugačije da bi decu podsetili koja su njihova prava ali i obaveze i to je nedelja kada odlazimo u posete, više se družimo i igramo. – istakla je Dulićeva uz dodatak da mališani najviše iščekuju petak kada će, u okviru sportskog dana, doneti društvene igre i zajedno se družiti.

Dečija nedelja u našem gradu organizuje se tako da svaka škola sama planira svoja dešavanja, ali to ne znači da ne bi mogli i drugačije.

– Bilo bi lepo da naš grad okupi sve osnovne škole i predškolske ustanove. Verujem da u Subotici još uvek ima učitelja i nastavnika koji su optimisti i koji vole svoj posao pa sam sigurna da bi se takvoj zajedničkoj manifestaciji sve škole rado odazvale. Smatram da bi deci to bilo veliko zadovoljstvo jer oni vole da pokažu to što su i naučili, a radili bi i na svom samopouzdanju, roditelji bi takođe bili zadovoljni, a i među nastavnicima bi se videlo ko koliko ima ideja. Manifestacija bi mogla da se proširi i na prodajne izložbe humanitarnog karaktera, izložene dečje rukotvorine mogle bi da se otkupe, a novac bi mogao ići u humanitarne svhre ili u fond za decu samih škola. – predložila je učiteljica Dulić i dodala – Svaki posao koji želimo da bude uspešan zahteva organizaciju pre realizacije, i jedan ozbiljan rad.

Ozbiljnim radom nastavili smo čas i upitali đake 2.C odeljenja šta bi to oni želeli da posete u našem gradu, kada bi za to postojale mogućnosti i sredstva? Odgovori su bili prikladni osmogodišnjacima.

Miljana i Danilo bi voleli da se provozaju vatrogasnim i policijskim kolima, Sofiju zanima kako se to prave novine i kako izgleda jedna redakcija, Jana, Veljko i Zorica žele da obiđu Gradsku kuću i njenu Veliku većnicu. Dve Ane, Pavle, Stefan i David bi, recimo, voleli da zavire u galeriju Likovni susreti, gradsku biblioteku i Sinagogu, a dva Dušana, Nenad i Hana vole životinje pa bi posete zoološkom vrtu, ergeli, velikom akvarijumu, prirodnjačkom muzeju, šumi ili “mestu gde žive orlovi” bile pun pogodak. Ognjena zanima kakva je soba gde žive naučnici, a Nenadu i Katarini čak ni nebo nije granica jer bi bilo sjajno videti svemir iznad Subotice ili spustiti planete što niže, pored njih kako bi ih što bolje videli.

– Deca u ovom odeljenju su izuzetno kulturna, vredna i radna i zaista je zadovoljstvo raditi sa njima, oni su moj ponos. – ističe nasmejana Vesna Dulić, a pošto smo se uverili da je zaista tako, pozdravili smo decu OŠ “Kizur Ištvan” u nadi da će Grad Subotica, poput Novog Sada koji je za ovogodišnju Dečiju nedelju izdvojio 1,5 miliona dinara, prepoznati želju dece i kreativnih nastavnika i učiniti naredno druženje još lepšim i bogatijim.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio