Drugog najvećeg Bass-a na Svetskom prvenstvu u Americi upecala ekipa iz Srbije

„Black Bass Svetsko prvenstvo 2022“ je najprestižnije ribolovačko takmičenje u pecanju crnog bass-a, odnosno „velikoustog grgeča“ kako se ta riba nekada zvala.

Takmičenje se ove godine održavalo na jezeru Murej (Murray) u Kolumbiji, država Južna Karolina, SAD, a reprezentacija Srbije je među 25 zemalja osvojila zavidno 4. mesto u ekipnom takmičenju. U kategoriji parova, Aleksandar Popović i Jovan Lončar osvojili su takođe odlično 6. mesto, a njihov bass težine 7,2 libre, odnosno 3,3 koligrama druga je po veličini najveća upecana riba na ovom Svetskom prvenstvu.

Dvadeset i pet zemalja poslalo je svoje najbolje ribolovce, po tri dvočlane ekipe, koji su se tokom dva dana treninga i tri dana takmičenja borili za titulu najboljih ribolovaca na svetu. U razgovoru sa članom reprezentacije, Aleksandrom Popovićem iz Novog Sada, saznali smo da se na prvenstvu pecalo po osam sati dnevno, i to u tri čamca po dva ribolovca.

Propozicije su sledeće, mogle su se koristiti sve vrste varalica, pecalo se u parovima, a cilj je bio namamiti i upecati pet najvećih riba.

Ribe su smeštane u tankove u čamcu gde se čuvaju do isteka takmičarskog dana, potom se žive nose na merenje, a nakon toga puštaju nazad u jezero Murej koje je, prema rečima Popovića, „kao malo more“, jer zauzima površinu od 50.000 hektara.

Kada uhvatite šestu ribu, možete je zameniti ukliko je ona veća od riba koje se već čuvaju u tanku – objašnjava iskusni ribolovac i dodaje da su najpovoljnija mesta za pecanje pronalazili upravo na treninzima. – Prva dva dana lovili smo pri površini, potom smo isprobali “shaky head“ tehniku gde se udica, koja je skrivena u varalici, vuče po dnu, a potom iznenada povlači ne bi li riba zagrizla, a trećeg dana koristili smo „drop shot“ metod.“ – objašnjava pasionirani ribolovac i dodaje kako su poslednjeg dana takmičenja imali najveći ulov na celom šampionatu.

Inostrani takmičari su profesionalci, ribolovci koji žive od velikog broja sponzora i nagrada. Mi smo samo amateri koji to vole. – kaže Popović.

No, do ovakvog uspeha, čak ni iz ljubavi, ne dolazi se slučajno. Svake godine održava se Nacionalno prvenstvo od 6 kola, između 14 klubova Srbije, a nakon prvenstva biraju se članovi za reprezentaciju koju su ove godine činili takmičari klubova „Ribolovac“ iz Novog Sada, „Banat“ iz Zrenjanina i „Barice“ iz Inđije, a rezervna ekipa bila je iz kluba „Šaran“ iz Bačke Palanke.

Sledeće godine Svetsko prvenstvo u ribolovu na crnog Bass-a održava se u Portugaliji, a nekon toga u Italiji, a verujemo da će poznavaoci ribe iz Srbije i ovoga puta opravdati onu staru ribolovačku izreku – „Svi smo u istom čamcu samo što jedni pecaju, a drugi samo veslaju.“

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio