Mural Refika Memiševića na zidu fiskulturne sale u Bačkom Novom selu

Na inicijativu direktora Oš “Moša Pijade” u Bačkom Novom selu, Ljiljane Nonković, fiskulturna sala ove osnovne škole dobila je mural Refika Memiševića, proslavljenog svetskog i jugoslovenskog prvaka u rvanju i učesnika dveju olimpijskih igara.

Pomenuti sportista bio je inspiracija i učenici osmog razreda Neveni Bogojević koja je o njemu pisala rad na temu “Moj slavni sugrađanin” sa kojim je i učestvovala na konkursu.

Refik Memišević Brale bio je višestruki državni prvak i reprezentativac u rvanju grčko-rimskim stilom, najviše u kategoriji do 100 kg. Prvu titulu seniorskog šampiona države osvojio je 1977. a prvu medalju na svetskim šampionatima (srebrnu) osvojio je iste godine na šampionatu u Geteborgu. Prvak sveta 1981. dva puta vicešampion sveta (1977. i 1982), dva puta pobednik Mediteranskih igara i dva puta prvak Balkana.

Na olimpijskim igrama učestvovao je 1980. godine u Moskvi i zauzeo četvrto mesto u teškoj kategoriji (100 kg) i 1984. u Los Anđelesu i osvojio srebrnu medalju u superteškoj kategoriji (130 kg).

Foto: privatna arhiva

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio