„Najnormalniji čovek na svetu“ otvara sezonu Narodnog pozorišta

Predstava „Najnormalniji čovek na svetu“ prva je premijera koja će otvoriti novu sezonu drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica. Rađena je po romanu Ivana Tokina, reditelj predstave je Milja Mazarak, dramaturškinja Dunja Matić a premijera je zakazana za petak, 14. oktobar sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

Roman po kojem je rađena predstava ima toplu, ljudsku priču, rasprodat je u sva četiri izdanja a bio je i u najužem izboru za Ninovu nagradu.

– Nismo se toliko bavile time koji konkretan tekst nas zanima, šta je to čime želimo da se bavimo u ovom trenutku vremena i sveta. Milja (reditelj) je u jednom trenutku izrazila želju da to bude nešto jednostavno, da se ne bavimo nekakvim velikim pitanjima i ne odgovaramo na neke velike svetske probleme i bivamo jako pametni jer smo razumeli nešto što niko drugi nije – izjavila je Jelena Mihajlović, novi direktor Drame na srpskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta uz objašnjenje da se roman, kao ideja za predstavu nametnuo sam od sebe i spontano, sinhronicitetom.

– U ovoj pozorišnoj sezoni, kao repertoarski cilj, mislim da je jako važno da se bavimo stvarima koje nas, kao ljude intimno pokreću. – zaključila je Mihajlović.

Dramaturškinja predstave Dunja Matić navela je, kao najznačajnije, poruku koju predstava nosi, a to je da zadržimo optimizam života koji se već izgubio u svemu čime se bavimo.

– Hteli smo da vratimo stvari na primarne, ljudske, tople i značajne vrednosti koje prolaze nezapaženo – istakla je Matić. Sa ovom porukom složila se i rediteljka predstave Milja Mazarak koja smatra da su svi koji su radili na predstavi stvorili nešto što je posebno – neku emociju u predstavi, koja diše, komunicira i koja je preko potrebna da se dalje prenosi – reči su Mazarakove.

Glavna muška uloga poverena je Milanu Vejnoviću koji tumači lik razbojnika koji je, prema njegovim rečima ujedno i junak, jer je najnormalniji čovek na svetu, antisistemski čovek koji je pun emocija sa nekom uličnom inteligencijom, otvoren u komunikaciji i nema potrebu da krije svoje emocije.

– Probe su bile veoma intenzivne a rezultati tih proba i rada sigurno će se videti na sceni od 14. oktobra. Ova predstava će nastaviti da živi i razvija se sve više i više. – smatra Vejnović.

Glavnu žensku ulogu igraće pojačanje ansambla Drame na srpskom jeziku, glumica Sofija Mijatović.

– Predstava je značajna jer govori o suštinskoj promeni. Ljudi mogu suštinski da se menjaju jedino ako se okruže dobrim i iskrenim ljudima. – naglasila je mlada glumica.

Prema rečima Miloša Nikolića, direktora Narodnog pozorišta Subotice u toku sezone sve ljubitelje glume očekuju divni naslovi, izuzetne predstave i razna gostovanja, a za ovako dobar program zaslužne je nova umetnička direktorica Drame na srpskom jeziku Jelena Mihajlović.

Prva sledeća premijera biće najverovatnije 8. decembra za kada je najavljena monodrama glumice Minje Peković, inspirisana muzikom i životom Edit Piaf, ali i ličnim iskustvima.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio