Romskoj deci u Subotici podeljeni besplatni udžbenici

Svake godine iz budžeta grada Subotica, u okviru budžeta socijalne i dečje zaštite, izdvajaju se sredstva za kupovinu udžbenika za učenike romske zajednice Subotice koja pohađaju osnovne škole.

Podelom besplatnih udžbenika za decu romske zajednice od 1. do 4. razreda, grad želi da podstakne i motiviše učenike na školovanje, a ujedno i da pruži pomoć i podršku roditeljima kako bi se smanjio procenat učenika koji rano odustaju od školovanja.

Reč je o šest osnovnih škola, od toga četiri iz grada i dve iz prigradskih naselja.

To su škole Matko Vuković, Đuro Salaj, Sečenji Istvan i škola Jovan Jovanović Zmaj, a od ove godine tu su i dve prigradske škole iz Bajmoka i Čantavira. Ove godine opredelili smo 996.000 dinara za ovaj program i to je za 123 đaka koja pohađaju pomenute škole. – izjavio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma, i dodao da je na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojen novi lokalni akcioni plan za unapređenje Roma i Romkinja za period od 2022. do 2027. godine.

Ovo je drugi lokalni akcioni plan. Imali smo dobru bazu iz prehodnog perioda i ovim smo se kao lokalna samouprava opredelili da radimo na unapređenju položaja romske zajednice u našem gradu u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Novina je da je u novom akcionom planu uvrštena i oblast kulture, s obzirom da smo u prethodnom periodu radili dosta na obeležavanju svetskog dana Roma, a uključivali smo i lokalne akcione grupe, pre svega lokalne muzičare iz grada koji imaju dugogodišnju tradiciju. – naglasio je Đukanović.

Milanka Kostić, član Gradskog veća istakla je nameru Grada da i u narednim godinama podrži romsku zajednicu kroz dodelu besplatnih udžbenika, jer je to – pravi put za osnaživanje i integraciju Roma u našoj društvenoj zajednici.

Direktorica Osnovne škole Đuro Salaj, Mimica Andrić izrazila je svoju veliku zahvalnost Gradskoj upravi koja je obezbedila veliki broj besplatnih udžbenika za sve učenike koji nisu u projektu besplatnih udžbenika koje organizuje Ministarstvo prosvete.

Što se naše škole tiče, to je 29 kompleta za učenike od 1. do 4. razreda. Na taj način pruža se mogućnost svoj deci da imaju osnovne udžbenike koji su neophodni tokom nastave – rekla je Andrić.

Podršku romskoj deci daju i pedagoški asistenti. – Besplatni udžbenici su jako veliki pomak i za roditelje i za decu, jer dobijanjem udžbenika deca dobijaju i šansu da uče. Obrazovanje je za nas najvažnije, a lokalna samouprava se svake godine brine o tome da imamo veći budžet –  izjavila je tokom svečane podele udžbenika Klaudija Kurina, koordinatorka za inkluziju Roma Grada Subotice.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio