„Subotica Open It“ domaćin maturantima iz okolnih gradova

Organizacija „IT Subotica 2030“ u pekat, 07. oktobra organizuje drugi po redu „Subotica Opet IT“ događaj sa ciljem da maturantskim odeljenjima srednjih škola koje nisu iz Subotice pokaže kako izgleda posao IT radnika kada završie srednju školu i kako izgleda sam proces, od studiranja do zaposlenja u nekoj IT kompaniji.

– U događaju učestvuje 11 srednjih škola iz Sombora, Bačke Topole, Apatina, Kule, Bečeja, Kikinde, Sente i Ade. Dovodimo gimnazije, tehničke škole i jednu ekonomsku školu. Suboticu će 07. oktobra posetiti ukupno 530 učenika, maturanata iz ovih mesta. Njima će se u okviru događaja predstaviti Ekonomski fakultet i Visoko-tehnička škola strukovnih studija sa svojim studentskim programima. – izjavio je Oliver Guganović, menadžer IT klastera Subotice i objasnio da će u okviru posete, deca imati piliku da vide studenstski dom i menzu za učenike, a obići će i dve IT kompanije klastera Subotica.

Profesor dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora za odnose sa javnošću i studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija Subotica izjavio je da je prethodno okupljanje imalo pozitivan odjek na upis u toku prošle školske godine u Visoko-tehnička škola strukovnih studija, jer je zainteresovanost bila veća za oko 40%, odnosno imali su 142 prijave na 100 slobodnih mesta.

– Sigurno smo da je akcija koja je sprovedena prvi put uticala da se broj zainteresovanih za informacione tehnologije poveća. Učenici koji nas posete imaće mogućnost da popričaju sa profesorima i predstavnicima studentskog parlamenta, i da nakon toga krenu u obilazak laboratorija koje smo u toku godine obnovili u saradnji sa kompanijama koje čine asocijaciju „IT Subotica 2030“ – istakao je Čović i izrazio nadu da će Subotica postati još bolje mesto za život, studiranje i za rad.

Slične utiske imao je i prof. dr Vuk Vuković sa Ekonomskog fakulteta u Subotici koji je naglasio da je osnovna ideja projekta da se, pored Novog Sada, Beograda, Segedina i Budimpešte ukaže na to da i Subotica ima velike prednosti kao grad za studiranje.

– Predstavićemo sve prednosti koje Ekonomski fakultet nudi u pogledu svojih programa, konkretno poslovne informatike, tako da će svi đaci koji obiđu ustanovu moći da vide da na Ekonomskom fakultetu postoji jedan eko sistem koji omogućava da na malo prostoru oko fakulteta, studenti imaju sve što im je potrebno za studenstki život. Tu prvenstveno mislim na dom, menzu, fakultet i određene sadržaje za zabavu. Subotica ima brojne prednosti a ovo je jedan od načina da ih prikažemo našim ljudima. – izjavio je Vuković.

Organizatori su poručili da će se ova ideja uskoro proširiti i na ostale srednjoškolce uz dodatak da škole ne snose nikakve troškove za posetu učenika Subotici jer organizacija „IT Subotica 2030“ finansira njihov dolazak.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio