Zašto čaša vode uz kafu?

Ukoliko ste ovog jutra poručili u nekom kafiću kafu, velika je šansa da ste, osim računa dobili i čašu hladne vode uz nju. Da li znate odakle potiče ova praksa?

U većini sveta u kafićima i restoranima u mnogim evropskim gradovima, uz šoljicu kafe služi se i čaša hladne vode.

Ležerno ispijanje kafe pojavilo se još u u 16. veku, a Turci i Grci prvi su narodi koji su ga odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19- veka. Ono što je interesantno, to je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije bila namenjena da se pije.

U to vreme, mnogobrojne dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i mešanje kafe i nije im se dopadalo to što se kašičica uprlja penom a nju potom moraju da odlože na rub tacne.  Mnogi su tada taj potez shvatali nekutlurnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobija uz kafu. Njena svrha je bila da gosti mogu da isperu prljavu kašičicu, a tek onda je spuste na tacnu.

U ovo moderno vreme čašica vode služi da bi osvežili usta i ispijanjem vode otklonili trag kafe iz njih ali je i dan danas odlika dobrih manira da kašičicu sa kojom ste promešali kafu, nakon ispijanja par gutljaja, odložite u čašu sa vodom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio