Danas slavimo 100 godina od rođenja Duška Radovića

Na današnji dan, pre tačno 100 godina, u Nišu je rođen Dušan Duško Radović, srpski pesnik, pisac i novinar, poznati aforističar i TV urednik. Teško je objediniti celokupan rad čoveka koji je živeo i stvarao rečima, mnogi smatraju da je bio vanvremenski genije, ima i onih koji ga nisu razumeli i nisu shvatali lepotu njegovih misli, a kolege za njega kažu da je bio divan urednik sa kojim je bilo teško raditi ukoliko volite da ste na vreme pripremljeni, Duško Radović radio je sve u 5 do 12. Često bi u poslednjem momentu menjao tekst, dodavao ili oduzimao rečenice i uvek je smatrao da može “još nešto da se doda”.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda i Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i od 1975. godine urednik Studija B. Starije generacije pamte njegovu čuvenu emisiju „Beograde dobro jutro” koja je u julu 1975. godine počela da se emituje na Studiju B, da bi 7 godina kasnije, 1982. godine bila ukinuta jer su pojedini članovi vladajuće partije smatrali da su Duškovi aforizmi „političke poruke sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom”. Aforizmi kojima je Radović budio beograđane na talasima Radija „Studio B“, kasnije su objavljeni u tri knjige „Beograde, dobro jutro”.

Duško Radović je tokom celog svog života pisao za decu, radio je i scenario i tekstove popularnih pesama koje su emitovane u dečjoj televizijskoj seriji „Na slovo na slovo“. Možda niste znali ali Radović je takođe osmislio imena likova u stripu Talični Tom. Dobro je poznato i da je Radović bio veliki ljubitelj fudbala i navijač FK Partizan, a poznate su i njege misli o fudbalu poput “Fudbal okuplja dve vrste muškaraca, one koji nemaju devojke i one koji imaju žene” i “Lopta je kao udavača. Ne muvaj se oko nje ako nemaš ozbiljne namere. Ako ne misliš da je uzmeš.” Napisao je i neke od najvećih hitova poput pesme “Milo moje” za Biseru Veletanlić, nekoliko balada za Arsena Dedića, “Jesenju pesmu” za Dušana Prelevića i mnoge druge.

Kao istaknuti dečji pisac, Duško Radović je dobitnik najuglednijih nagrada, to su “Neven”, “Mlado pokolenje”, “Nagrade zmajevih dečjih igara”, “Nagrade Sterijinog pozorja”, “Sedmojulske nagrade”, i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Čuveni su i njegovi citati namenjeni deci poput “Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas”, „Teško je biti dete i biti dobar”, kao i oni namenjeni odraslima „Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas”, „Imati prijatelje, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati, nema prijatelja”, „Kad neko nema šta da kaže o tome šta jeste najčešće govori o tome što nije. Nije blesav, nije sisao vesla, nije mačiji kašalj, nije naivan, nije čuvao ovce…” i mnogi drugi.

Subotičanima je sigurno drago što je Duško proveo 10 godina svog detinjstva u Subotici. Stanovao je u ulici Servo Mihalja 45c.

Živeo je kratko, preminuo je 16. avgusta 1984. godine u 61. godini života u Beogradu, a njegova dela i zbirke prevođene su na sve značajnije svetske jezike. Povodom 100 godina od njegovog rođenja objavljena je monografija „100 godina Duška Radovića”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio