Modrovrana uspešno rehabilitovana vrsta ptica u Vojvodini

Mnoge životinjske vrste u našoj zemlji su pogrešnim odnosom čoveka prema prirodi dovedene do ruba izumiranja. Na sreću, ljubitelji prirode su reagovali na vreme, pa su određene životinje uspele da se oporave. Jedna od njih je i modrovrana.

Ove godine obeležava se 20 godina od početka primene Programa zaštite modrovrane na našim prostorima. Ove ptice su nekada u Srbiji, ali i u Evropi bile veoma česte, ali su zbog pogrešnog odnosa čoveka prema prirodi, do početka 2000. godine skoro izumrle.

Došli smo do toga da je nekadašnja velika populacija, koja je brojala više hiljada parova u Vojvodini, pala 2000-ih godina na 16-17 parova – ističe Oto Sekereš, član Udruženja ljubitelja prirode “Riparia”.

Zahvaljujući ljubiteljima prirode ova životinjska vrsta uspela je da se rehabilituje.

Trenutno imamo postavljenih više od hiljadu kućica u Srbiji i imamo više od 400 parova modrovrane. To je ogromna razlika u odnosu na desetak parova koliko smo ih imali 2000-ih godina, i to je jedan od zaista neverovatno uspešnih projekata. Zanimljiva je vest da je Srbija zemlja u kojoj populacija modrovrane verovatno najbrže raste, na teritoriji cele Evrope. Imaju neke druge zemlje možda i više modrovrana, ima delova Evrope koji su za njih bitniji, ali ovo je zemlja u kojoj se situacija najbolje popravlja na bolje – objašnjava biolog Dimitrije Radišić.

Modrovrana je ptica koja koristi duplje napravljene od strane drugih ptica. U okviru Programa za zaštitu ove vrste, koji je u Vojvodini počeo 2002. godine i koji je dao odlične rezultate, jedna od glavnih delatnosti je bila postavljanje kućica , prvo u Pokrajini, a kasnije i u drugim delovima Srbije.

 

Modrovrana Foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Foto Dimitrije Radišić: privatna arhiva

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio