Počeo je Božićni post

Vernici Srpske pravoslavne crkve juče su započeli sa Božićnim postom, praznovanjem rođenja Isusa Hrista. Post je počeo 28. novembra a završiće se po isteku Badnjega dana, u osvit Božića, 07. decembra. 2023. godine.

Crkvena pravila nalažu da tokom posta nije dozvoljeno jesti meso, mlečne proizvode i jaja, ali treba znati da je uzdržavanje od mrsne hrane ipak samo sporedna stvar jer Božićni post pre svega predstavlja “duhovno pročišćenje, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela.” Post predstavlja telesni i duhovni podvig, i po rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba držati ukoliko nismo u stanju da se odreknemo i zlih i grešnih misli, želja i dela.

“Ne govori mi: ‘Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini’; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?” – reči su Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama. Sveto pismo nam nalaže “ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga”, što znači da je čovek čoveku treba da bude brat, da budemo tolerantni prema drugima, da se poštujemo i pomažemo.

Osim verskog značaja, primena Božićnog posta ima pozitivne efekte na ljudsko telo, jer uzdržavanje od mrsne hrane predstavlja i određeni vid detoksikacije organizma. Mnogi nisu sigurni kako se post drži i šta to smemo jesti a šta ne. Pravila nalažu da od 28. novembra do 30. decembra ponedeljkom, sredom i petkom postimo tako što jedemo hranu pripremljenu na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom jedemo ribu. Poslednje nedelje pred Božić, od 1. do 7. januara, ponedeljak, sreda i petak se posti na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedjelja na ulju. Jedna od namirnica koja zbunjuje vernike je i da li je med, pošto je statkog ukusa, postan i sme li se jesti?

Med je jedna od osnovnih posnih namirnica, njim se zalivaju žito i hleb i potpuno je dozvoljeno da se med jede tokom posta. Osim meda, glad možete zavarati i sušenim voćem, orasima, pekmezom, pa čak i tamnom čokoladom koja ima više od 75% kakao praha. Med može pomoći i onima koji, usled gladi, osete umor i vrtoglavicu, jer ova namirnica telu daje snagu i energiju. Ipak nemojte preterivati, dve kašičice meda dnevno sasvim su dovoljne da zadovolje potrebnu organizma za jednostavnim šećerima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio