Počinje poslednji Mundijal sa 32 nacije

Fudbal je omiljeni sport širom planete a svake četvrte godine organizuje se njegovo Svetsko prvenstvo, odnosno “Mundijal”.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine biće 22. svetsko fudbalsko prvenstvo, a počinje danas 20. novembra i trajaće do 18. decembra. Katar je zemlja u kojoj se Svetsko prvenstvo održava i to je ujedno i prvi put da je arapska država domaćin takmičenja, a uz to i prvi put da se fudbalsko svetsko prvenstvo održava na Bliskom istoku.

Ovo prvenstvo pamtiće se po tome što će u mnogim stvarima pomerati granice.

Navikli smo da se Mundijal održava tokom leta, tačnije tokom juna i jula, ali ovoga puta za najpopularnije utakmice na planeti izabrani su kraj novembra i decembar, jer su letnji meseci u Kataru suviše vreli za ovakav događaj. Prvenstvo će takođe trajati kraće od svih ostalih do sada, svega 29. dana, a finale je zakazano za 18. decembar 2022. godine, odnosno Dan državnosti Katara.

Na prvenstvu će igrati 32 fudbalske reprezentacije uključujući i reprezentaciju zemlje domaćina, ali će “2022. FIFA World Cup Qatar” biti poslednje prvenstvo sa 32 nacije, jer se već od 2026. godine na prvenstvu takmiči 48 reprezetacija.

Sa ranijih prvenstava pamtili smo lava Golea, leoparda Zakumija i vuka Zabivaku ali ove godine, takođe po prvi put, maskota prvenstva neće biti neka životinja već lebdeća kefija, tradicionalni deo nošnje u Kataru, po imenu “La’eb” što na arapskom znači profesionalni igrač. Zvanična lopta prvenstva nosi naziv “El Pihla” što na arapskom znači putovanje i biće to 14. po redu lopta koju za svako Svetsko prvenstvo u fudbalu dizajnira kompanija Adidas, još od prvenstva iz 1970. godine. Za ovu loptu dizajneri iz Adidasa tvrde da će oslikavati najviši nivo tačnosti do sada, pre svega zbog načina na koji je šivena i zbog njene površinske teksture.

Naša reprezentacija takođe se takmiči na ovom Svetskom prvenstvu, a srpskim “Orlovima” će ovo biti četvrto učešće. Srbija je tokom žreba dobila veoma tešku grupu i svoj prvi meč igraće sa reprezentacijom Brazila, 24. novembra, četiri dana kasnije rival će joj biti reprezentacija Kameruna, a u poslednjem kolu, 02. decembra sastaće se sa ekipom Švajcarske. U slučaju da naši orlovi „polete“ u osminu finala, fudbaleri selektora Dragana Stojkovića Piksija igraće sa grupom H, u kojoj su ekipe Portugala, Gane, Urugvaja i Južne Koreje. Sve nacije bore se za “Zlatnu boginju”, trofej o kojem svaki fudbaler ili ljubitelj fudbala sanja, a branilac Zlatne Boginje je Francuska, koja je pre četiri godine, na poslednjem prvenstvu u Rusiji pobedila ekipu Hrvatske.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio