Polaganjem venaca obeležena godisnjica prisajedinjenja Kraljevini SHS

Na današnji dan, 25. novembra 1918. godine, u Novom Sadu je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje, na kojoj doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Tim povodom gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je, u prisustvu velikog broja zvaničnika lokalne samouprave, severnobačkog upravnog okruga, predstavnika vojske Srbije, sveštenih lica i građana Subotice, na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, na platou ispred Sokolskog doma, svečano položio vence u znak sećanja i obeležavanja ovog važnog datuma u istoriji Srbije.

Spomenik Kralju Petru I, Kralju Srbije od 1903 do 1918, prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca svečano je otkriven 30. novembra 2021. godine, a odluka o podizanju spomenika realizovana je u saradnji sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Kralj Petar I želeo je da bude istinski, ustavni kralj Srbije. Za njega su Ustav i sve ustavne garancije za slobodu i prava naroda svetinje koje će vazda najbrižljivije poštovati i čuvati. Tokom života prošao je kroz mnoga iskušenja, bio je pitomac, ratnik, izgnanik, zatvorenik, izbeglica i ustavni vladar. Bio je i brižni roditelj, a poseban očinski odnos imao je prema svojim vojnicima kojima se obraćao sa rečima „deco moja“, a u narodu je, od milošte prozvan „Čika Pera – podsetio je sve prisutne na skupu gradonačelnik Bakić uz dodatak da je novostvorena država, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, rođena 1. decembra 1918. godine nastala posle tri teška i oslobodilačka rata, Prvog svetskog i dva Balkanska u kojima je Srbija podnela ogromne žrtve.

Naša obaveza je da čuvamo sećanje na stradanje tokom 6 ratnih godina i odajemo počast našim slavnim precima, to je namanje što možemo da učinimo za njih jer su u toj borbi za odbranu svog ognjišta i svoje slobode, žrtvovali ovo što je najdragocenije, svoje živote. Podizanjem spomenika prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Subotica se pridružila obnovi državotvorne svesti i unapređenja spomeničke baštine u našoj zemlji. – naglasio je Bakić.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Subotice se zapitao i – jesmo li dostojni naših slavnih predaka?.

Nemam odgovor čekajući da svi kao jedan počnemo da cenimo i volimo našu Srbiju onako kako je ona to zaslužila, da svakim danom svojim delima to pokazujemo onako kako to radi i naš predsednik Aleksandar Vučić, i nikad ne smemo da zaboravimo slogan Srpskog kulturnog kluba iz 1937 godine, „Srbija je večna dok su joj deca verna“. – zaključio je u svom izlaganju Stevan Bakić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio