Zimske gume obavezne od 1. novembra

Od 1. novembra, po Zakonu o saobraćaju u Srbiji, obavezna je upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra. Pored zimskih pneumatika, vozači su svog ljubimca obavezni da opreme i sa odgovarajućim lancima za sneg ukoliko napuštaju ravničarske predele ili planiraju vožnju van asfalta. Neposedovanje zimskih guma tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od 6 do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice.

Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu. Treba napomenuti i to da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara. Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio