Kik-Boks borilački sport za samodbranu

Kik-boks je borilački sport koji je prvi put ozvaničen u SAD-u, sedamdesetih godina ali za zemlju porekla ovog sporta uzima se Japan, jer kik boks svoje osnove vuče iz boksa, karatea, tekvondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih borilačkih sportova. Kik-boks ili Muay Thai se vežba radi samoodbrane, opšte kondicije ili kao kontaktni sport, i svoju popularnost stekao je širom sveta, pa i kod nas.

Kik boksom sam se počeo baviti 2010. godine i u svojim 20 godinama želeo sam se da proban nešto novo, pre kik boksa sam se bavio aikidom. Kik boks je drugačiji, žešći sport, malo aktaktivniji sa više adrenalina. – priča Alen Heralić, trener subotičkog kik boks kluba „Top Fajter“ i priseća se da je u to vreme u klubu radio sa Draganom Čelikom koji je „Top Fajter“ vodio pre njega. – Trenirao sam aktivno do 2014. godine, bio sam takmičar i u kik boksu i u boksu, a radio sam i kao pomoćni trener u kik boksu. – kaže Heralić.

Ideja o ponovnom pokretanju kik boks kluba „Top Fajter“ javila se 2018. godine nakon par godina stagnacije kluba, pre svega iz Alenove želje da klub u kojem je on počeo da trenira iznova podigne na noge. Danas klub broji preko 30 članova koji već uveliko osvajaju takmičenja. Na prvenstvu Vojvodine u Bečeju, osvojili su četiri medalje u disciplini K1, zlatom su se okitili Milica Despotović i Nikola Lončar a bronzu su osvojili Stefan Repčen i Milan Bogalac.

Sledeće godine plan je da se dođe do ozbiljnijih rezultata na državnim takmičenjima, pre svega osvajanje državnih titula, a potom i izlazak na međunarodne svetske i evropske kupove koji će se organizovati u regionu. – poručuje Heralić.

Kada sam počeo da se bavim kik boksom, bio mi je zanimljiv psihološki aspekt, trebalo mi je samopouzdanje i da imam veru u sebe a ovaj sport to i zahteva. Ako vi verujete u sebe, možete da uspete u ovom sportu. Mislim da je taj psihološki aspekt primaran, gradite veru u sebe, motiv za dostignućem – kaže trener Heralić i dodaje da redovnim treniranjem ni fizički aspekt neće izostati jer je kik boks sport koji zahteva fizičku spremnost i savladavanje tehnike.

Ovo je sport koji zahteva postepeno građenje borca, prvo borac mora da se pokaže na regionalnom nivou, na vojvođanskim takmičenjima, da odradi 2-3 sezone, da pobedi u mečevima i osvoji zlato da bi, kada se pojavi na državnom prvenstvu iza sebe već imao iskustvo od 10 do 15 mečeva. – znalački zaključuje Alen Heralić uz nadu da će kik boks, osim na evropskim i svetskim prvenstvima, svoje mesto uskoro naći i u porodici olimpijskih sportova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio