Akcija dobrovoljnog davanja krvi 10. decembra u Subotici

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotice organuzije 21. tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Humani Božić“. Akcija se organizuje u subotu 10. decembra od 8 do 11 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotice sprovodi se u saradnji sa odeljenjem trensfuzionogije Opšte bolnice Subotica.

Decu dobrovoljnih davalaca krvi očekuje i Deda Mraz. Podsetiću samo da svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina može da da krv, treba da se oseća dobro i bude odmorna, dan ranije ne bi trebala da ima neku jaču fizičku aktivnost a na dan davanja krvi može uzeti neki lagani obrok, hidrirati se čajem i vodom a od nas će svakako dobiti i sendvič ako ne doručkuje kod kuće. Dva sata pre i posle davanja krvi, oni koji konzumiraju nikotinske preparate ne bi trebalo to da rade – kaže Nevena Lukić, stručni saradnik gradske organizacije Crvenog krsta.

Na pitanje novinara našeg portala o eventualnom povećanju akcija prikupljanja krvi i poruke svim građanima, budućim davaocima ove dragocene tečnosti, aktivisti ove organitacije poručuju da se sve akcije sprovode u saradnji sa odeljenjem transfuziologije subotičke bolnice.

Godišnje imamo između 44 i 48 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Svaki radni dan svi koji žele na odeljenju transfuziologije od 7 do 10 časova mogu doći i donirti krv. Uvek se mora raditi na kontinuiranom davanju krvi kako bi rezerve bile stabilne, a poruka našim građanima jeste da, ako dođu i daju krv čine dvostruko dobro delo, prvenstveno brinu o zdravlju jer prolaze kroz preventivne preglede i davanjem krvi poboljšavaju svoje zdravlje, a kao drugo, spašavaju do tri ljudska života, nekome vračaju osmeh, nekome poklanjaju novi život, spašavaju dragu osobu. Nema lepšeg načina da završimo ovu godinu nego da dobrovoljno doniramo krv i pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. – srdačno poručuje Nevena Lukić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio