Audio vizualni sadržaji Sinagoge od sada dostupni posetiocima

Fondacija „Subotička Sinagoga“ organizovala je 14. decembra primopredaju audio vizuelne prezentacije Sinagoge i puštanje u funkciju rampe za osobe sa invaliditetom, a ovi poduhvati rađeni su sa ciljem povećanja dostupnosti i raznovrsnosti sadržaja.

Multimedijalni sadržaj biće dostupan svim posetiocima na sedam jezika a ovom primopredajom ujedno je završen i proces obnove Subotičke Sinagoge. Događaju su prisustvovali Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice i predsednik Upravnog odbora fondacije „Subotička Sinagoga“, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Arpad Fremond koji je obavljati funkciju predsednika Mađarskog nacionalnog Saveta, Robert Sabadoš iz Jevrejske opštine Subotica i Gabor Čige, vodeći konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

Objekat je nakon nekoliko decenija propadanja predat u funkciju 26. marta 2018. godine a od 20. januara 2019. godine očekuje posetioce. Subotička Sinagoga je dragulj turističke ponude grada Subotice a to podvlače i podaci broja posetilaca. 2019. godine imali smo 20.000 posetilaca a ovaj broj se smanjio za vreme COVID-a, 2020. je bilo 6500, 2021. je bilo 10.000 ali u ovoj godini već početkom decembra biće 20.000 posetilaca što sa oko 10.000 posetilaca i gostiju na našim koncertima, kojih je ove godine bilo 16, dolazimo do cifre od 30.000 posetilaca Subotičke Sinagoge – izjavio je prilikom primopredaje Balint Pastor, predsednik Upravnog odbora fondacije Subotička Sinagoga, uz dodatak da je Subotička Sinagoga jedina Sinagoga na svetu koja je izgrađena u stilu mađarske varijante secesije, a ovaj objekat renoviran je zahvaljujući sredstvima Vlade republike Mađarske koja je donirala 3.000.000 eura i zahvaljujući sredstvima sa različitih nivoa vlasti republike Srbije u visini od 750.000 eura.

Sinagoga u Subotici ove godine slavi 120 godina postojanja, a jubilej je obeležen 30. septembra koncertom na orguljama i naučnom konferencijom.

U prethonndim godinama smo obogatili sadržaj ovog objekta koji svakako ima verski ali i kulturni odnosno turistički karakter, imamo novi web sajt i web prezentaciju na 4 jezika, You Tube kanal, prisutni smo na društvenim mrežama, uveli smo mogućnost plaćanja karticom i wifi internet na teritoriji čitavog objekta. Te stvari su veoma bitne sa turističkog aspekta. – istakao je Pastor i naglasio da je, osim audio i multimedijalnih sadržaja, tačnije dva pokretna kioska sa ekranom na dodir i 24 elektronska audio vodiča sa Brajevom azbukom, u sklopu Sinagoge otvorena i rampa sa osobe sa invaliditetom koja će olakšati pristup objektu. Ova postavka je realizovana zahvaljujući Nacionalnom savet Mađarske nacionalne manjine a izvođač radova bilo je preduzeće ICBTECH čija su stručna lica bili i autori stalne multimedijalne postavke koja će građanima Subotice biti dostupna na srpskom, mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom, kao i na engleskom, nemačkom i hebrejskom jeziku.

Multimedijalni kiosci poseduju sadržaj na sedam jezika, ekran je na dodir, upotreba je intuitivna i jednostavna za korišćenje. Pogodni su za upotrebu slabovidih osoba jer je tekst moguće uvećati a audio uređaji imaju na sebi Brajeve brojeve šro omogućava upotrebu i slepim osobama – izjavio je Aleksandar Pejić, direktor kompanije ICBTECH.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio