„Bravo za klovna“ premijerno u subotičkom Narodnom pozorištu

„Bravo za klovna“ je druga premijera drame na srpskom jeziku, predstava subotičkog Narodnog pozorišta i održaće se u petak 09. decembra na sceni Jadrana sa početkom u 20 časova. Predstavu je radila i u njoj glumi Minja Peković, višestruko odlikovana glumica subotičkog pozorišta. Predstava „Bravo za klovna“ je po rečima Miloša Nikolića, direktora Narodnog pozorišta Subotica, „lična priča najbolje srpske glumice Minje Peković koja je ujedno i autorka je svega onoga što će se videti 9 .decembra na sceni Jadrana“.

U pitanju je predstava koja govori o periodu Minjinog lečenja koje je trajalo tokom 2020. godine u kojem publika shvata lični doživljaj osobe koja prolazi kroz taj proces, neke unutrašnje emotivne lomove, duboka preispitivanja svih naših postupaka i odnosa prema svetu i onoga šta je važno a sta nevažno. Predstava donosi novu snagu i veru i budi nadu u to šta je sve moguže prevazići i izaći kao apsolutni pobednik. – kaže Jelena Mihajlović, umetnički direktor drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica.

Predstavaje je donekle inspirinasa likom čuvene šansonjerke Edit Pjaf, gde se sticajem okolnosti Minja kao glumica pronalazi u nekim životnim trenucima lika i dela slavne pevačice. Sve pesme u predstavi je takođe pisala Minja Peković i one govore jednim posebnim jezikom o celom iskustvu kroz koje je prolazila. Pored glumice, na sceni je takođe muzičar Miroslav Vidić koji je na harmonici prati kroz celu predstavu.

– Jedna od vodećih glumica subotičkog Narodnog pozorišta, Minja Peković pre dve godine je, kako i sama priča, bila na terapijama i pisala je dnevnik za koji se nadala da će jednoga dana poslužiti nekoj svrsi, iako još uvek nije znala kakvoj tačno. – Ako umetnik kroz nešto prolazi a profesija mu je javna onda on ima zadatak da  to svoje iskustvo oblikuje kreativno, da ono pomogne i drugim ljudima da dođu do katarze i da svi zajedno osvestimo nesto što je svima zajedničko i važno. – poručuje Peković i dodaje kako je upravo od direktora Narodnog pozorišta Miloša Nikolića dobila ideju i vetar u leđa da svoj lični dnevnik preradi u monodramu, uz inspiraciju Edit Pjaf koju je Minja i sama slušala dok je posećivala bolnicu, pogotovo pesmu „Život u ružičastom“. Jelena Mihajlović, umetnički direktor drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i prijatelj Minje Peković, pratila je celu priču i ohrabrivala glumicu i stvarateljku dela da predstava postane deo repertoara i nađe se na sceni Narodnog pozorišta.

Predstava simbolično govori o tome kako čovek kroz vatru mora da hoda sam ali da on ne bi mogao da je pređe da nema drugih ljudi oko njega. Jedna violina ne čini orkestar a naš mali orkestar vas poziva na premijeru predstave „Bravo za klovna“ kako bi svi pokušali da ono čemu se najčešće pristupa fatalistički, sagledamo i sa druge strane, šta ako to nije kraj već alarm, pa da vidimo da li i u nemilim okolnostima čovek nešto jako dobro i pozitivno može da nađe za sebe. – kaže Peković i poručuje da „lek čuči u svima nama“.

Foto: novosti.rs

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio