„Gracija“ boginja ljupkosti u cvećnom šarenilu

U blizini centra grada, u jednoj od najprometnijih ulica u Subotici, uvučena i ušuškana između dva plava stražara, poput onih bajkovitih iz baleta Krcko Oraščić, nalazi se omiljena cvećara većine Subotičana koja svojim prelepim cvećem i romantičnim izlozima pleni i mami unutra, u svoje malo carstvo. Među ružama, ljiljanima i orhidejama, nasmejana i uvek dobro raspoložena Gordana Šuković, vlasnica salona cveća i poklona „Gracia“, poručuje nam da je svoju priču i viziju cvećare stvorila iz svoje mašte i kreacija koje je viđala u časopisima ili u filmovima.

Ovaj posao moj tim i ja radimo iz ljubavi i velike posvećenosti, a maštu crpimo ponekad i prateći strane cvećare putem društvenih mreža. – poručuje naša sagovornica i nastavlja: u Subotici među našim građanima postoji velika kultura kupovanja cveća i oni vrlo često i rado kupuju cveće za razne prilike, rođendane, rođenja dece, diplomiranja, Slave a nažalost i u onim tužnim prilikama kada na taj način izražavaju svoje saučešće i saosećanje.

Po Gordaninim rečima, Subotičani su veoma otvoreni za novitete i predloge, i sve što je drugačije njima je zanimljivo. – Klasika naravno uvek prolazi, ali je jako bitno da predstavljamo nove stvari i novine koje oni vrlo rado prihvataju. – poručuje Šuković uz dodatak da se naši sugrađani češće opredeljuju za rezano cveće i aranžmane u buketma, korpama ili cvetnim kutijama ali ljudi znaju kupovati i saksijosko cveće za poklon.

Skoro po pravilu, crvene ruže se poklanjaju kada je neki partnerski ili ljubavni odnos u pitanju, dečko ih često bira za devojku, suprug za suprugu ili se kupuju za veridbu. Cveće ima svoju simboliku i značenje, ali mi u cvećari ne volimo toj navici da robujemo i često savetujemo kupcima da ne gledaju na to, nego da kupuju ono što oni vole. Crvena boja je znak ljubavi, a žuta se izbegava jer je ona znak ljubomore. Međutim i crveno i žuto cveće zna činiti veoma lep buket, pa mi pokušavamo da ubedimo kupce da ne obraćaju pažnju na boje. Za venčanje se najviše bira belo cveće ili neki nežni, pastelni tonovi, a za starije dame se biraju jače boje poput crvene. – poručuje nam Gordana Šuković.

Dok bira i pokazuje cveće, Gordana nam kaže da i saksijsko cveće može biti odličan poklon a najbolje ga je kupovati kada kod nekoga idemo na useljenje pa želimo da darujemo poklon koji će dragima ostati da traje, nešto što će se razvijati u njihovom domu i što će oni sa pažnjom negovati.

Kod nas možete kupiti i gotove poklon pakete, kombinacije deserta, pića i kozmetike, razne varijente, a tu su i detalji i razne figure. Mušterije često znaju da donesu ono što žele da poklone, a mi to aranžiramo i napravimo da izgleda magično i mnogo lepše nego kada bi se taj poklon samo stavio u ukrasnu kesu. – kaže vlasnica salona za cveće i poklone „Gracia“.

Dok završava svoj buket i dodaje finalne detalje kojima ulepšava aranžman cveća, Gordana Šuković kaže da sama retko dobija cveće na poklon, verovatno zato što je vlasnica cvećare, međutim vrlo rado ga poklanja i na taj način iskazuje svoja osećanja. Ovu prelepu oazu mirisa i boja začinićemo i jednom tajnom, jer bez tajni nema ni magije. Ukoliko želite da nekoga oduševite i ostavite bez daha, poklonite mu „proteu“, jedan divan i egzotični cvet.

Ovu tajnu saznali smo upravo od naše sagovornice kojoj je upravo protea miljenik među cvećem.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio