Iako se pisalo, policajaca iz Kine ipak nema u Srbiji

U toku protekle nedelje pojedini mediji objavili su vest da se na teritoriji Republike Srbije nalaze kineske policijske stanice. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tim povodom izdalo je saopštenje u kojem navodi da ne postoje zvanična saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji i naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.

U saopštenju se dalje ističe da je, po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine ali oni ni tada, po osnovu Memoranduma, nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

Shodno odredbama Memoranduma, njihov zadatak bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio