Kosovska policija oduzela porodici Petrović vina i rakije u vrednosti od 100.000 evra

Porodici Petrović iz Velike Hoče je tzv “kosovska policija” zaplenila gotovo svo vino iz njihove privatne vinarije, odnosno oko 42.000 litara. Kuća Petrovića bila je pod opsadom dva dana a onda su im u četvrtak, 8. decembra vino i rakija iz njihovog ličnog podruma konačno oduzeti.

Tom prilikom vlasnik vinarije Petrović zamolio je sve okupljene građane da ostanu mirni, jer kako je rekao ne želi „da bilo ko završi u zatvoru“. U jutarnjim časovima pripadnici specijalne policije zajedno sa službom carine ušli su u njegov podrum kako bi započeli sa konfiskacijom vina koje je pretočeno u cisternu.

Usled ovakvog akta, manastir Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj odlučio je da pokloni 20.000 litara vina iz sopstvene manastirske vinarije porodici Petrović sa kosova i Metohije kojima je vino oduzeto suprotno svim zakonima i propisima, odnosno kao vid odmazde zbog učestvovanja u filmu o nobelovcu Peteru Hendkeu.  Srđan Petrović je prihvatio poklon Hilandara i istakao da su mu vino i rakija oduzeti – samo zato što je glavni akter filma „Čekajući Handkea“ koji govori o položaju Srba na KiM i njihovoj borbi za opstanak.

U saopštenju manastira Hilandar navodi se da oduzimanje vina nema utemeljenja u zakonima i propisima, a manastir Hilandar kao kuća svih Srba posebno brine za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Srđan i njegova porodica nisu sami, Hilandarci su sa njima i svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Na ovaj način bar delom će biti nadoknađena šteta načinjena Petrovićima nasilnim i protivpravnim oduzimanjem vina iz njihove vinarije u Velikoj Hoči – navodi se u saopštenju Hilandara.

Manastirsko vino Petrovići će skladištiti u centralnoj Srbiji da ponovo ne bi došlo do oduzimanja.

U međuvremenu smo saznali da su i neke privatne vinarije iz Republike Srpske takođe odlučile da pomognu porodici Petrović, te su im spremili određene količine svojih vina na poklon.

Foto: 24sedam.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio