Tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Alžira dobra osnova za produbljenje saradnje na lokalnom nivou

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je ugostio ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir Fataha Mahraza koji je ujedno i ambasador Alžira u Crnoj Gori sa središtem u Beogradu.

U otvorenom razgovoru zaključeno je da između Srbije i Alžira vlada tradicionalno prijateljstvo i razumevanje što predstavlja dobru osnovu za produbljenje saradnje na lokalnom nivou. Bakić je predstavio sve privredne, investicione, turističke i kulturno istorijske potencijale Subotice, a razgovor je vođen i na polju robne razmene.

Ukupna robna razmena između Regionalne privredne komore severnobačkog upravnog okruga i Alžira je nešto više od 172.000 dolara u 2021. godini, što je nažalost za 13,4% manje nego u 2020. godini. Moramo intenzivirati saradnju regiona i Alžira, ali i Subotice i određenog grada i kojeg bude odabrao ambasador. – izjavio je Bakić nakon sastanka.

U toku posete, zvaničnici su razgovarali i o prijateljskom i diplomatskom odnosu dveju država koji je uspostavljeni odmah nakon Referenduma o nezavisnosti Alžira, 01. jula 1962 godine i koji traju i do danas. Bakić je izrazio i zahvalnost za zalaganje primene međunarodnog prava i čvrst stav Alžira po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova kao i principijalan stav i podršku po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Nakon posete Subotici, ambasador Alžira će uskoro predložiti grad sa kojim će biti potpisan Sporazum o bratimljenju dva grada što će potvrditi saradnju na polju kulture i turizma. Ambasador Mahraza izrazio je zahvalnost u istorijskoj podršci Srbije Alžiru.

Čak i pre stupanja nezavisnosti Alžira, Jugoslavija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala privremenu Vladu Alžira, a u Beogradu je održan prvi sastanak između Francuske Vlade i Alžirskih militanata.

Sasvim je normalno da su naši odnosi zasnovani na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji i za to Alžir daje podršku Srbiji u njenim naporima da održi svoj teritorijalni integritet. – istakao je ambasador Mahraza naglasivši da će se pre svega raditi na poboljšanju trgovinskih odsnosa ove dve zemlje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio