Danas je 24. januar Međunarodni dan obrazovanja

Dvadeset i četvrti januar u svetu se obeležava kao Međunarodni dan obrazovanja. Ovaj dan je priznat je i od Ujedinjenih nacija a usmeren je na dostupnost obrazovanja kao sredstva i mogućnosti za izlazak populacije cele planete iz siromaštva, pre svega žitelja najugroženijih područja.

Međunarodni dan posvećen obrazovanju spada u “mlade” praznike jer je ustanovljen tek 2019. godine nakon što su podaci UNESCO organizacije postali više nego alarmantni. Podaci koje je UNESCO prikupio govore da čak 262 miliona dece na planeti i mladih ne ide u školu, 617 miliona dece i tinejdžera su nepismeni i ne znaju osnove matematike, manje od 40% devojčica iz podsaharske Afrike završi više razrede osnovne škole, a oko 4 miliona dece i mladih izbeglica ne mogu da pohađaju školu zbog oružanih sukoba, ali i gubitka najbližih članova porodice.

Zbog ovih stvari, osnovno ali i srednje i visoko obrazovanje moraju biti dostupni i omogućeni svima a analitičari uveravaju da će mnogi problemi i nesporazumi današnjice biti rešeni onoga trenutka kada svaki čovek ove planete bude znao da čita i piše, da razume i izlaže sebe knjigama i obrazovanju bilo kog stepena.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio