Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske sastali se u Subotici na neformalnom sastanku

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se juče, 28. januara, u Gradskoj kući u Subotici, sa ministrom inostranih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Zvaničnici su se sastali na neformalnom sastanku da bi razgovarali o budućoj, bilaterarnoj saradnji a bili su i gosti “Velikog prela”, manifestacije koja se već dugi niz godina, tačnije od 1879 godine, održava u organizaciji HKC “Bunjevačko kolo”.

Ovaj susret je poslužio kao platforma za inventar odnosa, oblasti i pitanja od zajedničkog interesa o kojima će se u narednih mesec dana razgovarati na sastanku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, kojem je prethodio dogovor koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković. Po rečima Ivice Dačića, osim otvorenih pitanja iz naših prošlosti oko kojih sigurno postoje različita mišljenja, prisutan je i čitav niz dnevnih, operativnih i aktuelnih pitanja kao što su razvoj ekonomskih odnosa, evropskih integracija, prekogranični projekti, autoputevi i regionalni putevi, železnička pruga, zdravstveni sistem, transplantacija organa, razmena mladih i biznis forumi oko kojih se mora razgovarati.

– Pre više godina smo formirali nekoliko radnih grupa, a moramo imenovati i nacionalnog koordinatora za saradnju sa hrvatskim kolegama. Narednih meseci pripremićemo platformu za bilateralni sastanak, da vidimo šta konkretno možemo da uradimo na unapređenju međusobnih odnosa, šta je dobro za naše dve države. – izjavio je Dačić dodavši da će jedan od vidova saradnje Srbije i Hrvatske biti i odlazak Tanje Miščević, ministra za evropske integracije, u Zagreb gde će se razgovarati o ulasku Srbije u Evropsku Uniju.

Miščević u Zagreb ide upravo na poziv ministra inostranih poslova Republike Hrvatske, Gordana Grlić Radmana jer, po njegovim rečima – Hrvatskoj jeste interes pomoć i podrška Srbiji na evropskom puta ali se pre toga mora razgovarati o vladavini prava, pitanjima poglavlja 23 i 24, manjinskim pravima, nestalim osobama, procesuiranju ratnih zločina, odšteti logoraša.

Različitosti se trebaju reducirati, a potrebno je otvoreno i iskreno razgovarati, i niko se ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo pre 32. i 53. godine. Hrvatsku stranu opterećuju određena pitanja, ali ta pitanja ne treba da oprerećuju manjinske zajednice, Hrvate u Srbiji i Srbe i Hrvatskoj, u interesu građana moramo raditi i surađivati jer je politika izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju upravo unapređenje naših odnosa i dobrosusedske odnose.- istakao je Grlić Radman i naglasio da su – svima nama u interesu mir, stabilnost i sigurnost, ništa drugo nema alternativu nego da su građani sigurni, da jedna i druga strana imaju dobre odnose, da su rešila granična pitanja, da su otvoreno razgovarale o svim pitanjima i da su se različitosti smanjile.

Foto: Stevan Bakić/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio