Nastavlja se program subvencionisanja kupovine seoskih kuća

Ministarstvo za brigu o selu najavilo je da se od februara tekuće godine nastavlja program dodele seoskih kuća sa okućnicom.

Tokom prošle godine 980 seoskih kuća sa okućnicom kupljeno je sredstvima iz ovog programa u visini od 1.080 milijardi dinara. Kuće se nalaze u 396 sela širom Srbije, u 103 jedinice lokalne samouprave i u 22 upravna okruga. U saopštenju nadležnog ministarstva navodi se da je od početka sprovođenja ovog programa iz 2021. godine, izdvojeno 1,7 milijardi dinara i kupljena je 1631 seoska kuća sa okućnicom u 570 sela, čime je obezbeđen dom na selu za 5000 ljudi. Od tog broja 2250 su deca, zbrinuto je 1200 porodica, 200 mladih poljoprivrednika i 231 samohrani roditelj. Najviše kuća za dve godine kupljeno je u Bačkoj Palanci, 110 i u Somboru, 93 kuće. Na jugu najviše u Knjaževcu, Aleksincu, Pirotu, Dimitrovgradu, Leskovcu, čak i Medveđa i Bujanovac po jedna.

Postoji nekoliko uslova koje zainteresovani za subvencije moraju da ispunjavaju, pre svega podnosilac prijave ne sme imati više od više od 45 godina, mora biti državljanin Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije i ne sme biti vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, kao i da ista nisu poklonjena ili otuđena u prethodnih 5 godina. Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Zanimanja takođe mogu biti važan faktor za ispunjenje uslova pa je potrebno posedovati formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da da je osoba koja konkuriše prosvetni radnik ili zanatlija. Kuće koje podležu programima Ministarstva za brigu o selu moraju da se nalaze na mestu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga kao što su zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd, kuća takođe mora biti upisana u katastar na ime prodavca sa svim pratećim objektima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio