Više od 10.000 poljoprivrednika prijavljeno na platformu „eAgrar“

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je juče, 25. januara da je za sedam dana više od 10.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo parametre za svoj eID broj, koji je prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Tanasković je u Valjevu obišla filijalu „Pošte Srbije“, gde je preuzela svoje parametre i QR kod za instalaciju aplikacije ConsentID, neophodnog koraka za sve poljoprivredne proizvođače u procesu registracije i prijave na portalu, a pri tome je podsetila i na to da se novi informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi na proleće, uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter „Pošte“ i besplatno preuzmu parametre za eID, objasnila je ministarka.

Preuzimanje eID broja je samo prvi korak, dok će u drugom koraku zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju, navela je Tansaković. Ceo postupak može se završiti za nekoliko minua a poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Foto: naslovi.net

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio