100 godina fabrike “Sever” – nekada sinonim za kvalitet

Udruženja građana Subotice „Solidarnost“, tokom godine će imati niz podsećanja na nosioce privrednog razvoja u Subotici a prva od tih aktivnosti bila je posvećena stogodišnjem jubileju postojanja fabrike “Sever” – industrijskog giganta koji je dugo godina bio svetsko ime, sinonim za kvalitet i dugotrajnost.

Prema rečima predsednika Udruženja građana Subotice „Solidarnost“, Mikloš Nađ Olajoša, ta firma je gradila Jugoslaviju, bila je veliki potencijal za bolji život i veći standard, a pojedinci koji su uništavali i devastirali takvo nacionalno bogatstvo kao što je “Sever”, ne mogu biti na vlasti.

Preduzeće “Sever” osnovano je 3. marta 1923. Godine, a na samom početku svog tehničko-tehniloškog razvoja, “Sever” je bio karakterisan osnovnom delatnošću remontovanja i servisiranja elektromotora.

Period ’70. i ’80. godina prošlog veka bilo je zlatno doba “Severa”, došlo je do širenja radnih programa, proizvodnje velikih električnih mašina i motora snage do 7,5 kw, uvođenje programa proizvodnje i remonta reduktora, pumpi, tehnike i elektronike. – priseća se Jovan Radaković, magistar i inženjer elektrotehnike, nekadašnji “Severaš”.

Sve što je radio i proizvodio, “Sever” je ulagao u standard ljudi, u godišnje odmore, ogrev i generalno poboljšanje kvaliteta života. “Sever” je prodavao svoje proizvode na svim kontinentima, u 50 zemalja sveta, na Bliskom istoku su jako voleli “Severove” motore zato što su bili dugotrajni. Razlog leži u tome što je fabrika nastala iz remontne radionice, i to razmišljanje preneto je i na kasnije inženjere, pa je sve pravljeno da bude kvalitetno i da traje. – kaže nekadašnji radnik, Mikloš Nađ Olajoš i podseća da je pomenuto preduzeće nekada zapošljavalo najveći broj radnika u Subotici.

Sever je nekada imao 6200 radnika, ljudima se godišnje davalo od 50 do 100 stanova, vodilo se računa da zaštita na radu bude na visokom nivou i da se ulaže u standard ljudi, danas se govori o tome da “Sever” ima 350 stalno zaposlenih radnika. – naglašava Nađ Olajoš.

Pa ipak, “Sever” je opstao i ostao, uprkos svim društvenim nevoljama, ratovima, raspadu zemlje, sankcijama i svemu što nas je sve zadesilo u poslednjih 30 godina.

Sever je opstao zahvaljujući zaposlenima i time što je ulagao puno u sopstveni razvoj i nije toliko ovisio o drugima. To što je “Sever” opstao 100 godina u svim istorijskim nevoljama zasluga je zaposlenih jer su imali dovoljno znajnja, mudrosti i sposobnosti da održe “Sever” da ostane i opstane. Zaposleni su uspeli da se odupru negativnim trendovima u godinama kada je bila privatizacija preduzeća, svi znamo kako je to kod nas bilo, pljačkaški, privatizacija “Severa” je čista korupcija i kriminal jer je na kraju, ponuđač austrijski “ATB “ zahvaljujući Vladi Vojislava Koštunice kupio “Sever”. Privatizaciji “Severa” prethodilo je veliko otpuštanje radnika. No ipak, radnici su sprečili i stečaj. – kaže inženjer Vanja Dragojlović, takođe nekadašnji radnik ove fabrike.

No ipak, čini se da su najgore godine iza “Severa”, pogotovo otkad je fabriku kupio kineski vlasnik.

Zadovoljan sam što su kinezi kupili “Sever” jer sve što rade, rade studiozno i verujem da će ovo preduzeće još dugo opstati. – poručuje optimistično Dragojlović.

Da li “Sever” može ponovo doživeti svoju renesansu, pokazeće samo vreme.

Možda se može očekivati da se desi, ali po mojoj proceni trebali bi da prođe više desetina godina da bi se do toga stiglo. Pitanje je da li bi se baš takvim putanjama stremilo u odnosu na one putanje koje su “Sever” pratile u dosadašnjoj istoriji. – poručuje inženjer Jovan Radaković, radnik koji je u ovoj fabrici proveo 30 godina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio