Pri kupovini nekretnine treba imati strpljenje, spisak želja i spremnost na kompromis, savetuju agenti za nekretnine

Jedna od najbitnijih odluka koju donosimo u životu jeste odabir i kupovina nekretnine u kojoj će većina nas provesti ostatak života, zasnovati svoju porodicu i naći preko potreban mir i uživanje od obaveza koje nosi svakodnevni život.

Svi mi čeznemo za lepim stanom na dobroj lokaciji ili kućom sa velikim dvorištem, prostorom koji ćemo pretvoriti u svoj dom. Iz tog razloga obratili smo se za savet jednoj od renomiranih agencija za nekretnine u našem gradu, kako bi pomogli svima koji trenutno traže svoj dom, da učine pravi izbor.

Subotičani, pogotovo mlađi bračni parovi, uglavnom više kupuju stanove, verovatno zato što ovaj novi način života ostavlja ljudima malo vremena da se bave održavanjem kuće. – kaže Dejan Graovac, vlasnik i agent u agenciji „Sold nekretnine“ koja u našem gradu posluje više od 5 godina.

Kada kreću u potragu za nekretninom, naši sugrađani su najviše zainteresovani za naselja Novi Grad, Kertvaroš, Teslino naselje, centar i širi centar grada.

Prozivka je u poslednjih par godina postala vrlo traženi deo grada zbog sadržaja koji nudi, a to se vidi i po ponudi zgrada koje su u novogradnji. Ako gledamo po kvadraturi, najviše se traže stanovi od 40 do 60 kvadrata, to su najtraženije nekretnine, jer sada već i stan od 40 kvadrata ima jednu spavaću sobu. Kada su u pitanju kuće, uglavnom se traže one do 100 kvadrata, prizemne, u širem centru grada, do 2-3 km od centra. – ocenjuje Graovac.

Nakon odabira prave nekretnine, uvek se postavlja i pitanje „Koliko to košta?“, a naš sagovornik poručuje da za nekretninu srednje klase, svi koji žele da zasnuju porodicu, po trenutnim cenama treba da izdvoje oko 60.000 eura. Za taj novac može se pronaći lep stan u staroj gradnji ili porodična kuća, koji iziskuju određena, manja ulaganja.

Ponuda stanova u Subotici je, prema mišnjenju Dejana Graovca, dosta široka i raznovrsna ali kada su kuće u pitanju, tu je veća potražnja od realne ponude koja postoji. Montažne kuće među našim građanima nisu toliko popularne, a uglavnom se izbegavaju i kuće od mešanog materijala, verovatno zato što takve iziskuju malo više ulaganja pa kupci često imaju bojazan.

Subotica je poslednjih godina postala veoma atraktivan grad za ulaganje u nekretnine, a osim većeg broja stranaca koji kao zakupci, a kasnije i kao kupci, dosta dolaze u naš grad, industrijska zona i fabrike koje će se ubuduće otvarati, još jedan su od razloga za odabir Subotice kao finalne životne destinacije.

Prema IT planu „Subotica 2030“ naš grad postaje atraktivan za strane investitore, a nemali broj ljudi iz Beograda ili Novog Sada, gde je život malo stresniji, odlučuje se za Suboticu kao mesto za život jer je ona i dalje miran i siguran grad za odrastanje dece, a i sve se, u principu, nalazi na 15-20 minuta brzog hoda pa vam auto i ne treba. –  objašnjava agent za kupovinu i prodaju nekretnina koji ima i dobre savete za sve one koji se uskoro planiraju upustiti u ovo tržište.

Kupcima bih poručio da se naoružaju strpljenjem, da uvek naprave spisak želja, šta žele i šta traže, ali i da naprave spisak čega bi se najlakše odrekli od tih želja, ukoliko se idealna nekretnina ne nađe. Kompromis je dobro imati. Što se tiče prodavaca, bitno je da budu sigurni da žele da prodaju svoju nekretninu i da je potom i spreme za prodaju, ali ne u smislu „šminkanja“ i prikrivanja, jer treba pokazati i prednosti i mane nekog prostora. Bitno je da nekretnina bude uredna kada se plasira na tržište, prvi utisak je najbitniji, kupci vole da osete energiju koju prostor pruža. Sa pravne strane, naravno, bitno je da nekretnina bude uknjižena i legalizovana. Velik broj kuća koje nisu legalizovane ili su samo delimično legalizovane, predstavlja problem kada se kupuje na stabmeni kredit jer banke ne odobravaju kredite na nelegalizovane objekte, a takvih nekretnina ima dosta. – zaključuje Dejan Graovac iz agencije „Sold nekretnine“.

Ako ste se opredelili na ovaj veliki, životni korak, naoružajte se strpljenjem, napravite listu onoga što vam je bitno da vaša buduća nekretnina ima, razgledajte što više i nemojte se dvoumiti da li tražiti savet i pomoć stručnjaka, bilo da je u pitanju agent za nekretnine, arhitekta ili dizajner jer, na koncu svega, u pitanju je vaš budući dom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio