100 godina Severa za mnoge je nevera

Na današnji dan, 3. marta, pre tačno 100 godina, kompanija „Sever“ započela je svoj razvojni put. Na svom početku bavila se, pre svega, remontom motora a kasnije je započela i sa proizvodnjom malih motora za kućnu upotrebu, poput onih u kosačicama i hidropacima. „Sever“ je kroz sve uspone i padove uspeo da proživi 100 godina postojanja i ostane na tržištu proizvodnje rotacionih električnih mašina, tj motora i generatora. Tokom tog vremena, kompanija je uspela da izgradi svoje ime i posten brend u zemlji, Evropi i širom celog sveta, sinomim za kvalitet i dugotrajnost.

Sever je danas fabrika koja isporučuje i razvija opremu shodno zahtevu kupca, nismo fabrika serijske proiozvodnje već proizvodimo isključivo po zahtevu kupca i nemamo proizvodnju za lager. U svemu poštujemo vrlo visoke i rigorozne zahteve tržišta i kupaca. – poručuje Mile Todorović, direktor kompanije „ATB Sever“ uz dodatak da čuvene Severove motore možemo pronaći u nuklearnim i termo elektranama, površinskim kopovima bakra ili uglja, podzemnim rudnicima, cementarama, rafinerijama nafte i platformama za crpljenje nafte.

Osim izrade motora i generatora koji proizvode energiju širom sveta, „Sever“ nije napustio i delatnost iz koje je potekao, pa i dan danas, u svojim pogonima, remontuje motore svih svetskih proizvođača, a značajan segment rada predstavlja i revitalizacija hidro-objekata širom Balkana i šire.

Trenutno smo angažovani na revitalzaciji hidroekektrane Đerdap II, gde sa ruskim partnerima radimo na remontu generatora od 210 MVA. – ističe Todorović.

Zbog tehnologije i načina proizvodnje, Severove proizvode možemo naći u najsirovijim područjima, u najsurovijim uslovima, na svim kontinentima.

Radimo velike motore prvenstveno namenjene za nuklearne elektrane. Mi smo prva kompanija izvan teritorija Rusije koja je dobila sertifikat da može da proizvodi po GOST standardu. Rusija gradi nuklearne elektrane, a „ATB Sever“ je prepoznat kao kompanija koja može da proizvodi motore za njih i prvi smo, a verovatno ćemo u toj oblasti i ostati jedini, kao proizvođači tih motora. To je veoma kompleksna prizvodnja, sama primena i naziv govore da to mora biti proizvod koji je tehnološki, proizvodno, gabaritno ali i sigurnosno opremljen – kaže Todorović i dodaje da je „ATB Sever“ danas izvozno orijentisana kompanija koja 70-80% svojih proizvoda izvozi, a glavno tržište predstavlja EU.

Imamo jako dobre poslove sa jednom holandskom kompanijom za specifične motore za kranove na prekookeanskim brodovima koji rade utovar materijala, i sa njima imamo narudžbu od preko 8 miliona eura. Sever pravi motore za Rusiju koji su potrebni da rade na ekstremnim temperaturama od -45 i -50 stepeni Celzijusa, a u poslednje vreme radimo i za cementare u Tajlandu, gde je velika vlažnost i visoka temperatura, za njih proizvodimo veliki broj visokonaponskih motora, a imamo i isporuke za Australiju. – poručuje direktor subotičke kompanije „ATB Sever“ koja je od strane ATB grupe privatizovana 2005 godine, ali je u svoj brži razvoj i stabilizaciju na tržištu krenula tek nakon što je „Wolong kompanija“ 2011. godine kupila kompletnu ATB grupu.

„Wolong kompanija“ trenutno ima 25 fabrika širom sveta, 12 u Evropi, zapošljava 15.000 radnika, od toga 3.000 u Evropi, a u Srbiji, od tog broja, radi preko 700 radnika. Zahvaljujući „Wolong-u“, ATB grupa u Srbiji je prošlu godinu završila sa 10% povećanja prometa u odnosu na 2021. godinu, što je značajan rast.

Naši proizvodni kapaciteti su skroz popunjeni, po prvi put „Sever“ već krajem januara i februara ima narudžbe za kompletnu godinu. Popunjenost kapaciteta je maksimalna ali ćemo i dalje nastaviti da ih povećevamo. Prema planu za 2023. godinu, trebalo bi da povećamo promet za 16%, u odnosu na 2022. godinu i to ćemo sigurno uraditi. Dok mnoge fabrike iz naše oblasti zatvaraju ili umanjuju proizvodnju, mi imamo situaciju da nam obim zahteva sa tržišta raste, a obim proizvodnje se povećava. Planovi za iduću godinu takođe su veoma visoki – naglašava direktor Todorović.

Svega ovoga ne bi bilo bez jedne velike energije svih zaposlenih u „ATB Severu“.

Samo zadovoljan radnik koji kompaniju oseća kao svoju moći će istinski i nesebično da doprinese njenom razvoju. – ocenjuje Mile Todorović, uz dodatak da Sever mnogo ulaže u razvojni sektor tako što podmlađuje inženjerski kadar mašinske i elektro struke koji obavlja poslove dizajniranja i konstrukcije elektromotora i generatora, ne samo za Severove proizvode već i u razvojnim poslovima na nivou Wolong grupe.

Prisutan je i program za stručnu praksu inženjera koji je omogućio da veliki broj ljudi prođe kroz praksu u Severu kako bi bio edukovan za sve buduće aktivnosti. Jedan broj tih inženjera ostaje i da radi u Severu, pre svega zahvaljujući dobroj komunikaciji sa Fakultetom tehničkih nauka i srednjim školama u Subotici.

Planovi su da ostanemo lideri u polju inovacija razvoja elektormotora velikih snaga i gabarita, jer je to ono što tržište traži. Takođe, naš plan je da ostanemo u segmentu hidrogeneratora za male i srednje hidroekletrane snage do 10 MVA po jedinici. Takođe ćemo razvijati i velike motore za rad u ekstremnim uslovima rada, sa najkompleksnijim tehnološkim zahtevima i sredinama gde se ekspolatišu. – zaključuje direktor „ATB Sever“ Subotica, Mile Todorović.

Po svemu sudeći, budućnost je za ovog subotičkog giganta sigurna i u narednih 100 godina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio