Formirana zajednička radna grupa Srbije i Mađarske za uređenje saobraćaja na budućoj pruzi Beograd – Budimpešta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da su Srbija i Mađarska formirale zajedničku radnu grupu koja će se baviti uređenjem saobraćaja na budućoj brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte.

Nakon razgovora sa ministrom saobraćaja i građevinarstva Mađarske Janošem Lazarom, Vesić je istakao da će, nakon puštanja pruge u saobraćaj 2025. godine, granični prelazi biti na samim železničkim stanicama kako se vozovi ne bi zaustavljali. Ministar je podsetio na to da je Srbija završila brzu prugu do Novog Sada u dužini od 75 kilometara i da gradi deonicu do Subotice u dužini od 108 kilometara, koja će biti gotova 2024. godine, dok će Mađarska svoj deo završiti 2025. godine. Pruga će omogućiti da se novim, brzim vozom, od Beograda do Budimpešte stigne za 3 sata. Srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o izgradnji brze saobraćajnice između Bačkog Brega i Nakova. Ove godine će biti potpisan ugovor za izgradnju pomenute saobraćajnice, a kada saobraćajnica bude gotova, po Vesićevim rečima, taj granični prelaz neće biti manje opterećen od Horgoša. Ministar je rekao da bi mađarska strana trebalo da unapredi i prelaz Kelebija koji će postati „zeleni koridor”, kao i da bi do uskršnjih praznika trebalo da bude završena rekonstrukcija prelaza Horgoš.

Na sastanku je još rečeno da Srbija i Mađarska, pored brze pruge Beograd – Budimpešta, zajedno grade i prugu Subotica – Segedin, a da je u planu i gradnja pruge Subotica – Baja. Ministar je predočio da će pruga od Subotice do Segedina u oktobru biti otvorena za putnički saobraćaj, a da je za prugu od Subotice do Baje već završen idejni projekat.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio