Na subotičkom Sajmu zapošljavanja najtraženiji su operateri u proizvodnji

U Subotici je danas, 17. marta održan Sajam zapošljavanja, sjajna prilika za sve nezaposlene da pronađu poziv svog života ali i za sve poslodavce da zaposle vrednog i odgovornog radnika.

Ovo je prvi Sajam zapošljavanja ove godine. Po drugi put se organizuje u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici (Ulica Jovana Mikića broj 12.) i to će ubuduće biti praksa. Danas imamo 23 poslodavca koji imaju iskazanih 250 slobodnih radnih mesta. Pozvali smo sva nezaposlena lica i one koji traže promenu zaposlenja da dođu na naš Sajam zapošljavanja, ukoliko nisu zadovoljni uslovima rada i zaradom a već rade negde, slobodno mogu da dođu i da potraže zaposlenje kod poslodavaca. – izjavila je direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici, Verica Vujadinović prilikom svečanog otvaranja.

Među najtraženijim poslovima su, kao i obično, operateri u proizvodnji, a deficitarna su i mesta u okviru srednje ili visoke mašinske i elektro struke, kao i vozači B i C kategorije.

Ono što je novina u odnosu na prethodne godine je da Sajmu prisustvuju i maturanti Politehničke srednje škole sa razrednim starešinom. Sajam zapošljavanja predstavlja odličnu priliku da nova, mlada lica okuse kakav je osećaj tražiti posao, kako izgleda direktan kontakt sa poslodavcima, a moći će da nauče i kako se piše CV.

Ono što je pozitivno kod sajmova zapošljavanja je da su prisutni ljudi iz ljudskih resursa, lica sa njima mogu direktno da porazgovaraju o uslovima rada, da ostave najbolji utisak. – kaže Vidojević i dodaje da ovakvi sajmovi otvaraju vrata i za ona radna mesta do kojih je teže doći, radnik na licu mesta može odmah da proceni da li je određeni posao za njega ili nije, pa sreću može okušati kod drugog poslodavca.

Nisam sigurna koliko će poslodavci zadovoljiti potrebu za iskazanim radnim mestima zato što je deficit kvalitetne i stručne radne snage. Samo efekat Sajma zapošljavanja mi kao i obično pratimo 6 meseci od održavanja sajma, međutim svi koji žele da rade već posle dve, tri nedelje se i zaposle kod poslodavaca koji su danas ovde. Ono što ja preporučujem to su poslodavci iz naše industrijske zone, takođe poslodavci iz građevinske industrije, a sada kreću sezonski poslovi pa se traže pomoćni kuvari, konobari, i ti poslodavci su ovde pa se nadam da će oni koliko toliko uspeti da zadovolje svoje potrebe, iako imamo deficit radne snage. – naglasila je Vujadinović.

Ovaj manjak najčešće se nadoknađuje radnom snagom iz inostranstva, pre svega iz Rusije, Ukrajine, Kine i Indije.

Dozvole za rad stranih državljana daje Nacionalna služba za zapošljavanje, poslodavci podnose zahtev, mi ispitujemo tržište i ukoliko nema takvih na evidenciji, tek onda se dobija dozvola da se oni i zaposle. Ono što mogu da kažem je da svakodnevno imamo u proseku oko 20 zahteva za zapošljavanje stranih državljana, mnogo više u odnosu na ranije godine. – naglašaba Vujadinović.

Jedan od poslodavaca, Srđan Stojanović, ispred firme „Pelcer“ doo iz Subotice iskoristio je sajam kako bi pronašao novu radnu snagu.

Ovo jeste da prvi put učestvujem na Sajmu zapošljavanja ispred Nacionalne službe zapošljavanja. Mi se bavimo automatizacijom u automobilskoj industriji i najveći deo kadrova koji su nam neophodni su iz elektro i mašinske struke. Očekujemo da bi na ta zanimanja mogli da zaposlimo kandidate koji nam se jave. Takođe tražimo jedno invalidno lice iz te kategorije koje smo spremni da zaposlimo. – istakao je Stojanović.

Dvadesettrogodišnji Beriša Agim posetio je Sajam kako bi pronašao posao, a primarno mu je pronaći radno mesto kako bi ostvario radni staž i podmirio sebe kada dođe vreme za penziju.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio