Premijera „Koštane“ na mađarskom jeziku u Narodnom pozorištu u Subotici 22. marta

Glumci drame na mađarskom jeziku izvešće na sceni Narodnog pozorišta Subotica predstavu „Koštana“ u režiji Andreja Boke rađenu po motivima istoimenog dela Borislava Stankovića. Premijera je zakazana za sredu 22. mart, a repriza će se igrati dan kasnije, u četvrtak, 23. marta. “Koštana” je šesta premijera Narodnog pozorišta u ovoj sezoni, treća na mađarskom jeziku.

Uvek je zanimljivo a u isto vreme i zastrašujuće kada shvatite da je priča koja je napisana pre 100 godina i dalje aktuelna. Predstava u mom čitanju otvara temu o potrebi za slobodom od tradicionalnih društvenih okvira, sloboda od tuđeg očekivanje, sloboda izbora, položaj žene i muškarca u društvu i diskriminacija drugačijih. – poručuje režiser predstave Andrej Boka i naglašava kuriozitet da će se „Koštana“ prvi put igrati na mađarskom jeziku, a da, zbog jezičkih i kulturoloških razlika, manji značaj dobija fenomen lokaliteta a u prvi plan isplivava univerzalnost priče Borislava Stankovića.

Ovo je druga premijera drame na mađarskom jeziku koja je inspirisana delima iz srpske knjževnosti, protekle godine izvedena je predstava o Banović Strahinji. Na pitanje portala „LovaLova“ odakle ideja da se inspiracija potraži baš u delima srpske književnosti, direktorka drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica, Petronela Kermeci kaže:

Kada sam konkurisla na mesto direktora drame na mađarskom jeziku, jedan od mojih planova bio je da na repertoar uzmem dela koja su značajna u srpskoj književnosti zato što je Subotica multietnički grad, to je sredina u kojoj živi više naroda. Mislim da je važno upoznati kulturu jednih i  drugih, i to na maternjem jeziku. Dostigla sam još jedan cilj, u poslednje četiri godine svaka predstava u Narodnom pozorištu koja se igra na mađarskom jeziku, titlovana je i na srpski jezk. Tako i srpski i mađarski gledaoci mogu zajedno da uživaju u predstavama.

Jedan od pulena u ansamblu mađarskog glumišta, glumac Tamaš Hajdu u ovoj predstavi igra Mitketa, mlađeg brata gradonačelnika koji živi jedan raskošan život.

Prvenstveni zadatak glumaca je da nađemo istinu jednog lika i da on zaživi. Zajedničko svakom karakteru u ovoj drami jeste da svi traže slobodu i za njom žude, i možda to opravdava svaki čin. – ističe Hajdu.

Koštana je delo koje je prvi put odrigrano 1899. godine i delo koje je najviše igrano na scenio srpskih pozirišta. Tema je bezvremenska jer govori o nesrećnoj ljubavi a tu ljubav u ovoj predstavi pokušaće da dočaraju glumci Arpad Černik, Akoš Njari, Čaba Ralbovski, Tamaš Hajdu, Hermina G. Erdelji, Žofija Mađar, Dina Dedović Tomić, Petronela Kermeci, Kristian Budinčević, Zoltan Rokuš i Alesija Boka.

Karte za „Koštanu“ na mađarskom jeziku mogu se rezervisati putem telefona blagajne pozorišta: 557-436 i 554-285.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio